Firmele de consultanta in HR aplica din sfaturile pe care le dau clientilor lor pentru a reduce costurile

Autor: Adelina Mihai 26.10.2009

Firmele de consultanta in resurse umane de pe piata locala, care vand si proiecte menite sa ajute companiile cu reducerea de costuri, au fost nevoite sa aplice in propriile organizatii sfaturile pe care le dau clientilor. Au renegociat chiriile si contractele cu furnizorii, au inchis din birouri sau au renuntat la o parte din angajati.

Cei care activeaza pe piata serviciilor de HR se confrunta cu afaceri mai mici decat estimau la inceputul anului, ca urmare a faptului ca multi clienti au inghetat sau au renuntat la bugetele destinate investitiilor in angajati din acest an.

"Pentru doi dintre colegii nostri forma de colaborare a fost modificata din contract de munca pe perioada nedeterminata in contract de prestari servicii, ei devenind persoane fizice autorizate. In acest fel, impozitele corelate cu fondul de salarii aferent lor au fost inlocuite cu TVA (semnificativ mai mica) aferenta facturilor de prestari servicii pe care ni le emit lunar", sustine Adrian Ciocodan, directorul general al companiei de training si consultanta Smartbox - Active Learning Experiences. In urma acestor schimbari, numarul de angajati permanenti a ajuns la patru.

O alta masura luata in cadrul companiei de training a fost suspendarea sau amanarea proiectelor de investitii bazate pe capitaluri atrase si o concentrare mai mare asupra proiectelor bazate pe capitaluri proprii, ca o masura care sa aduca reduceri de costuri pe termen scurt.

Si-au renegociat chiriile si contractele cu furnizorii

Renegocierea chiriilor si stabilirea unor termene de plata mai lungi cu furnizorii au adus economii la buget de pana la 30%.

"Acum, clientii nu mai vin la tine. Nu mai e ca in 2008, cand te prefaceai ca nu ai loc in agenda ca sa pari ocupat, ci trebuie sa onorezi comenzile, si asta trebuie sa se intample cat mai repede", sustine Iuliana Stan, business manager in cadrul companiei de consultanta Human Synergistics, care are in prezent patru angajati.

"Am facut cateva reduceri de cost «conventionale»: am renegociat chiria, am renuntat la participarea la unele evenimente internationale, sesiunile «open» sunt acum desfasurate in sala noastra de training si am renegociat cu toti furnizorii nostri preturi si termene de plata mult mai avantajoase", sustine Viorel Panaite, partener in cadrul companiei de training si consultanta in dezvoltare organizationala Human Invest.

Au inchis birourile regionale si au facut concedieri

Pe langa renegocierea contractelor cu furnizorii, compania de consultanta Catalyst Solutions, care organizeaza anual targul de joburi "Angajatori de top", a inchis un birou din provincie pentru a-si diminua cheltuielile.

"La inceputul anului am decis sa inchidem biroul din Timisoara, cel putin pentru acest an, in conditiile in care organizarea unui eveniment de cariera de dimensiunile «Angajatori de top» ar fi fost foarte grea pe piata de acolo", precizeaza Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions. In acest moment, in cadrul companiei lucreaza 12 angajati. Anul acesta, compania nu a mai organizat targul de joburi in Iasi si in Timisoara, preferand sa ofere proiecte de recrutare individuale pentru companiile din regiune care solicitau astfel de servicii.

Desi specialistii in HR spun ca atunci cand o companie vrea sa-si diminueze costurile, ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faca sunt concedierile, unele firme de consultanta au fost nevoite sa-si reduca din cheltuielile cu personalul si prin aceste metode.

"Am examinat si eliminat cheltuielile care nu aduceau prea multa valoare si am renegociat unele parteneriate. Am subtiat un pic echipa administrativa, iar acum suntem 13 persoane in companie, incluzand aici atat trainerii, cat si colegii de birou", sustine Octavian Pantis, managing director al companiei TMI Training & Consulting.

"Trei persoane din echipa de suport nu mai lucreaza azi la noi. Acum avem 11 angajati pe statul de plata, insa ne-am triplat numarul de facilitatori si traineri colaboratori licentiati cu care lucram", a precizat Panaite.

Cu toate acestea, reducerea de costuri prin concediere nu este o metoda eficienta in perioade de scadere economica. De regula, specialistii in resurse umane propun companiilor solutii alternative pentru reducerea de costuri cu personalul fara sa faca concedieri: stoparea recrutarilor, inghetarea salariilor, reducerea bonusurilor sau reducerea numarului de ore suplimentare.

Discounturi pentru clientii din cele mai afectate industrii

Desi au mai putini clienti fata de anul trecut, consultantii spun ca nu practica tarife mai scazute pentru serviciile oferite companiilor, insa au acordat anumite facilitati pentru o parte din clienti. "Au existat intelegeri speciale, materializate in discounturi sau in termene de plata mai mari acordate punctual pe anumite proiecte de training cu acei clienti care opereaza in segmente economice afectate de criza intr-o masura mai mare", a mai spus Ciocodan.

Companiile care au cerut consultanta in acest an activeaza in domenii precum retail, servicii, bancar, productia de materiale de constructii sau farmaceutic.

"Fata de anul trecut, anul acesta am semnat contracte mult mai putine, dar cu o valoare medie pe contract mult mai mare decat cea de anul trecut. Putem spune ca peste 50% din cifra de afaceri din acest an este generata de trei parteneriate", a precizat Panaite.

Cel mai mare pachet vandut de firma de consultanta Human Synergistics a avut valoarea de 60.000 de euro, iar principalii clienti activeaza in sectorul bancar sau telecomunicatii. Cu toate acestea, estimarile privind afacerile incheiate in acest an sunt in scadere, desi tarifele practicate au ramas aceleasi.

"Avem cereri despre care nu stim daca se vor finaliza sau nu. Anul trecut, am avut o cifra de afaceri de 460.000 de euro, iar pentru anul acesta estimam o scadere a afacerilor cu pana la 30%", a mai spus Stan.

Si-au diversificat serviciile si sunt mult mai rapizi

Pentru a face fata perioadei actuale, companiile de consultanta in resurse umane si-au diversificat gama de servicii si fac tot posibilul sa livreze proiectele cat mai rapid.

"La serviciile de recrutare pentru specialisti IT am adaugat si alte domenii, cum sunt recrutarea pentru specialisti in domeniul financiar sau pentru vorbitori de limbi straine", a mai spus Giurca.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care sunt nevoite in acest moment consultantii sa le faca este furnizarea serviciilor de consultanta cat mai rapid si cu rezultate vizibile.

"Efectuam rapid orice interventie de consultanta, cu standarde ridicate si in stransa colaborare cu factorii de decizie. Ne adaptam instrumentele si metodologiile pentru fiecare organizatie in parte", spune Harry Meintassis, general manager al companiei de consultanta in management Hay Group Romania.