Un furnizor al Alro cere daune cat o treime din profitul companiei de anul trecut

Autor: Adrian Ionut Cojocar 25.10.2009

Firma Viewside Markets Inc, unul dintre furnizorii de alumina ai producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), a dat in judecata combinatul la Curtea de Arbitraj International de la Londra si cere daune de 31-34 mil. dolari, suma care echivaleaza cu o treime din profitul net al firmei pe anul precedent, care s-a cifrat la 247,2 mil. lei (98,5 mil. dolari).

Litigiul vizeaza un contract incheiat in 2008 de cele doua parti privind furnizarea de alumina calcinata, principala materie prima a combinatului din Slatina. Conducerea Alro spune ca a contestat dauna atat din punctul de vedere al raspunderii atribuite combinatului, cat si al valorii pretinse de Viewside Markets.

Alro Slatina ar putea fi nevoita sa constituie provizioane pentru acoperirea eventualelor daune cu impact negativ asupra profitabilitatii companiei.

Producatorul de aluminiu dispunea la data de 30 iunie de lichiditati suficiente pentru acoperirea daunei, aceasta avand constituite depozite la banci in valoare de 144,5 mil. lei (circa 50,5 mil. dolari).

Rezilierea contractului vine in contextul in care conducerea Alro a decis sa reduca productia combinatului la circa 75% din capacitate pe fondul crizei si ca urmare are nevoie de o cantitate mai mica de materii prime.

Grupul Vimetco, proprietarul Alro, a anuntat recent ca a redeschis producatorul de alumina Alum Tulcea (BBGA), dupa un program de retehnologizare in valoare de circa 50 mil. dolari care s-a intins pe o durata de 2 ani si jumatate. Anterior demararii investitiei in modernizarea combinatului din Tulcea, acesta era principalul furnizor de materie prima al Alro. Profitul producatorului de aluminiu a scazut in primele sase luni de peste sase ori, la 35,3 mil. lei (circa 12,3 mil. dolari), pe fondul diminuarii afacerilor cu 28%, la 718,7 mil. lei (251,3 mil. dolari).

Actiunile Alro au inchis ultima sedinta a saptamanii in stagnare, la un pret de 2,9 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 726 mil. dolari (482,5 mil. euro).