Ion Bazac revine la Ferrari cu ganduri de extindere in Europa de Vest

Autor: Bogdan Alecu 25.10.2009

Ion Bazac, fostul ministru al sanatatii, estimeaza vanzari de 3,3 mil. euro pentru primul magazin Ferrari de pe piata locala, situat pe Calea Victoriei, o artera de pe care insa multi retaileri de lux precum Hugo Boss, Catwalk sau Escada au plecat din cauza vanzarilor slabe.



"In cazul Ferrari Store vanzarile anuale se calculeaza in functie de suprafata magazinului. Ne asteptam sa fim in Romania undeva la 5.500 de euro pe metru patrat pe an", a subliniat Bazac.

Investitia in acest magazin se ridica la 3 mil. euro, iar suprafata sa este de 600 mp. Spre comparatie, multibrandul de lux Mengotti a rulat 550.000 de euro in primele doua luni ale acestui an in magazinul de 700 de metri patrati de pe Calea Victoriei, ceea ce inseamna ca intr-un an de criza compania incaseaza circa 4.800 de euro pe metru patrat. In cadrul magazinelor Ferrari Store sunt comercializate produse sub brandul Ferrari, de la articole de imbracaminte la suveniruri sau machete ale masinilor. Magazinul din Bucuresti va fi deschis in prima saptamana din luna decembrie si va fi prima unitate de acest gen din Europa Centrala si de Est.

La Milano sau Roma, un magazin Ferrari inregistreaza vanzari anuale de pana la 7.000 de euro pe metru patrat pe an, iar intr-un aeroport cum este cel din Malpensa - Milano rulajele ajung si la 10.000 de euro pe metru patrat anual, dar si spatiul de vanzare este mai redus.

"Initial, cand am obtinut aprobarea sa deschidem un Ferrari Store la Bucuresti, estimam vanzari de 7.000 de euro pe metru patrat. Dar trebuie sa fim realisti, avand in vedere situatia economica si am redus targetul", a spus Ion Bazac.

Dupa demisia din Guvern, Bazac si-a reluat pozitia de presedinte al Forza Rossa, detinuta in intervalul de noua luni de Stefano Albarosa, managing director al Cefin Holding. "Nu pot ramane fara activitate, fie ca vorbim despre o perioada agitata, cu campanie electorala", a spus Bazac.

Imuni la criza

Anul acesta Forza Rossa va livra pe piata locala 25 de automobile Ferrari si deja 15 din cele 25 de masini care vor fi livrate anul viitor sunt rezervate, in conditiile in care pe piata locala multe automobile de sute de mii de euro sunt returnate companiilor de leasing de clienti care nu mai pot achita ratele.

"Piata masinilor de lux depinde de perceptie in ceea ce priveste un anumit brand. Pe de alta parte, multi dintre clienti vad aceasta masina ca o investitie deoarece inregistreaza o depreciere mica, maximum 5% pe an. In al doilea rand conteaza si tehnologia, care in cazul Ferrari este imprumutata din Formula 1", a spus Bazac.

Clientii Forza Rossa nu vin insa doar din Romania, ci si din tarile vecine, atat in ceea ce priveste achizitia de masini, cat si activitatea de service.

"Noi suntem in prezent responsabili de vanzarile Ferrari in Romania, Republica Moldova si Bulgaria. Spre exemplu, in prezent avem un client din Bulgaria si doi clienti din Republica Moldova. In urma cu cateva luni am avut in service o masina din Bulgaria", a spus Ion Bazac.

Dupa deschiderea Ferrari Store la Bucuresti, Forza Rossa ia in calcul in continuare extinderea companiei, dar la nivel european.

"Loc de dezvoltare pentru Forza Rossa exista in continuare la nivel international. Noi, romanii, suntem suficient de competenti ca sa ne dezvoltam si pe alte piete decat cea locala. De aceea ne dorim extinderea Forza Rossa in Europa de Vest", a declarat fostul ministru al sanatatii.

Anul acesta Forza Rossa va realiza afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, dintre care un milion de euro din activitatea de service. Anul viitor, odata cu deschiderea Ferrari Store si cresterea activitatii de service oficialii companiei estimeaza afaceri de peste 10 mil. euro.

Ce spune Ion Bazac despre:

La Sanatate

Ion Bazac a vorbit in interviul acordat ZF despre principalele sale proiecte la Ministerul sanatatii, dar si despre initiativele pe care nu le-a concretizat. Astfel, fostul ministru al sanatatii crede ca gradul de compensare a medicamentelor nu ar trebui sa fie mai mare de 90%. "Eu nu cred in compensare 100% deoarece in mod evident ar declansa un exces in consum. Atat timp cat va exista taxa de viciu va exista si programul de compensare", a spus Bazac.

Pe piata locala, majoritatea medicamentelor sunt compensate in proportie de 50% sau 90%, dar sunt si o serie de produse petru afectiuni precum HIV/SIDA, cancer sau alte boli grave care sunt decontate integral (100%), insa numarul acestora este redus. Pe de alta parte, pe lista problemelor care nu au fost inca rezolvate la Sanatate Bazac enumera finalizarea implementarii sistemului de factoring, strategia de rationalizare a spitalelor si introducerea de la 1 ianuarie a pachetului general de servicii. "Mi-as fi dorit sa fi implementat sistemul la care am lucrat in ultimele luni, de factoring in sanatate si sa fi creat premisele ca farmaciile sa se finanteze", a spus Bazac. Una dintre ideile avansate de el in timpul mandatului a fost reducerea numarului de spitale de la peste 450 de unitati in prezent.

"Am spus direct ca Romania nu are nevoie decat de 150 de spitale. Sper sa continue cineva aceasta strategie, mai ales ca a fost agreata cu institutii de finantare internationale."