Respingerea lui Croitoru ar inchide pe moment discutiile pentru un nou guvern

Autor: Iulian Anghel 26.10.2009

Conducerea Parlamentului decide astazi calendarul audierii in comisiile de specialitate a ministrilor propusi de premierul desemnat, Lucian Croitoru, votul in plen asupra listei Cabinetului si a programului de guvernare urmand sa fie dat, cel mai probabil, miercuri.



Miercuri, asadar, Cabinetul propus la finele saptamanii de Lucian Croitoru ar putea sti daca merge mai departe sau este respins de Parlament. Dar toate reactiile din opozitie de dupa anuntul echipei propuse de Croitoru au fost negative, iar mesajul clar. Acest Guvern nu va trece si nu pentru ca unele propuneri nu sunt bune, ci pentru ca votul in plen este dat pentru intreg Guvernul. Or, in acest moment, Croitoru nu se poate bizui decat pe voturile PD-L, 190 de voturi, fata de cele 236, cate ii sunt necesare pentru a-i fi validat Guvernul.

In aceste conditii, constitutional, presedintele ar urma sa faca o alta propunere (sau aceeasi), insa Constitutia nu-i cere un termen sefului statului pentru acest demers.

Portavocea lui Basescu: Boc II merge pana dupa alegeri

In aceste conditii a aparut ideea lansata de unul dintre apropiatii lui Traian Basescu, Elena Udrea, care a sustinut ca, daca guvernul propus de Croitoru cade la votul Parlamentului, seful statului nu va mai face nicio desemnare pentru un candidat la functia de prim-ministru pana dupa alegeri.

"Un alt guvern, nominalizarea unui alt prim-ministru, care poate fi o varianta, ar putea fi lasata dupa validarea presedintelui pentru al doilea mandat. Atunci si majoritatea in Parlament va fi una mult mai stabila. S-a vazut la votul impotriva guvernului Boc ca sunt membri ai PSD si PNL care au votat pentru mentinerea guvernului, deci nu a existat o pozitie in bloc. Au existat si parlamentari votati uninominal care nu au urmat ordinul de partid si au votat cu responsabilitate. Probabil ca exista si aceasta varianta, ca viitorul prim-ministru sa se numeasca dupa validarea presedintelui, atunci cand si majoritatea in Parlament va fi stabila in jurul PD-L", a spus Elena Udrea.

Guvernul Boc II ar putea, asadar, ramane in functie pana dupa alegeri. Este un scenariu pe care PSD si PNL l-au acuzat de mai multe ori atunci cand a venit vorba despre refuzul sefului statului de a-l desemna pentru pozitia de prim-ministru pe Klaus Johannis, sustinut de opozitie.

Chiar daca presedintele face o noua nominalizare, lucrurile se vor amana nu se stie cat, pentru ca, in mai putin de o luna, intram in alegeri, iar procedura unei noi treceri prin Parlament a unei noi propuneri ar urma sa se petreaca undeva in apropierea primului tur de scrutin sau intre turul unu si doi al prezidentialelor. Or, niciunui candidat nu-i convine sa se trezeasca cu un premier cu cateva zile inainte de a fi desemnat castigator al prezidentialelor, intrucat va dori sa desemneze el un sef de guvern.

Asa ca, cel mai probabil, actualul Guvern va ramane in functie pana la alegeri (in cazul in care echipa lui Croitoru nu trece de Parlament), indiferent de cum evolueaza lucrurile.

Cine castiga in aceasta ipoteza va putea determina si majoritatea parlamentara care sa sustina premierul propus de presedintele ales.

Candidatii au renuntat la manusi

Stiind care este miza, candidatii la prezidentiale nu s-au menajat deloc la finele acestei saptamani. Atacurile au fost lipsite de orice eleganta. Basescu a sustinut ca in spatele lui Mircea Geoana se afla Ion Iliescu si ca nu este de dorit ca romanii sa voteze un Ion Iliescu "in caricatura". In schimb, Geoana a sustinut ca Basescu "a luat droguri usoare" atunci cand i-a propus (a fost o propunere in gluma) sa devina prim-ministru in mandatul sau.

Crin Antonescu, candidatul PNL, a sustinut ca are mai multe atuuri fata de principalii sai contracandidati, Traian Basescu si Mircea Geoana, pe care i-a facut ieri responsabili pentru actuala criza economica a tarii.

Programul lui Croitoru: Fara majorari ale cotei unice si a TVA pana in 2012

Cabinetul propus de Croitoru

Finante

Gheorghe Pogea, 54 de ani, a fost propus pentru a-si continua activitatea in Ministerul Finantelor. Intre 2005-2006, el a fost ministru de stat in Guvernul Tariceanu I.

Administratie si Interne

Emeric Saghi, 53 de ani, este consilier diplomatic al Ministerului Afacerilor de Externe, in cadrul Directiei ONU si Institutii Specializate. Saghi a detinut si postul de consilier la Misiunea Romaniei la Bruxelles.

Transporturi si Comunicatii

Radu Berceanu, 56 de ani, a fost propus pentru a-si continua activitatea la Ministerul Transporturilor, preluand si Comunicatiile. A mai fost ministru al industriei si comertului intre 1998-2000 si ministru al transporturilor, constructiei si turismului intre iunie 1996 si aprilie 2007.

Externe

Bogdan Aurescu, 36 de ani, diplomat de cariera, lucreaza in MAE din 1996 si este artizanul succesului Romaniei in procesul cu Ucraina de la Haga privind delimitarea platoului continental.

Economie si Comert

Adriean Videanu, 47 de ani, a fost propus pentru a-si continua activitatea la Ministerul Economiei. A mai fost vicepremier in Guvernul Tariceanu I si primar al Capitalei intre 2005-2008.

Educatie, Cercetare, Tineret si Sport

Daniel Funeriu, 38 de ani, a fost europarlamentar PD-L. Este vicepresedinte al Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii din Romania.

Dezvoltare Regionala si Turism

Vasile Blaga, 53 de ani, a fost propus sa continue la Ministerul Dezvoltarii care va prelua si Turismul. A mai fost ministru al administratiei si internelor intre 2005-2007.

Munca

Mihai Seitan, 63 de ani, a fost consilier de stat pe probleme de munca si protectie sociala al lui Emil Boc si, dupa plecarea PSD de la guvernare, secretar de stat la minister. A fost si presedinte al Casei de Pensii.

Justitie

Catalin Predoiu, 41 de ani, propus sa continue la Justitie, a fost avocat si apoi ministru al justitiei in Cabinetul Tariceanu 2 si in Cabinetul Boc I.

Agricultura

Adrian Radulescu, 54 de ani, este presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din anul 2001 si fost director de cabinet al ministrului agriculturii in perioada in care institutia a fost condusa de catre Dacian Ciolos.

Sanatate

Cristian Vladescu a fost aproape doi ani la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (2005-2007 si a fost eliberat din functie de Calin Popescu-Tariceanu). Este presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice.

Cultura

Theodor Paleologu, 37 de ani, va continua in fruntea Ministerului Culturii, daca Guvernul propus de Croitoru trece de Parlament. Paleologu a mai fost ambasador al Romaniei in Danemarca.

Mediu

Sulfina Barbu, 42 de ani, a ocupat functia de ministru al mediului intre decembrie 2004 si aprilie 2007.

Aparare

Mihai Stanisoara, 47 de ani, propus sa continue in fruntea Ministerului Apararii, a mai fost secretar de stat in MApN si consilier prezidential pe probleme de aparare.

In Guvernul Croitoru, Ministerul Comunicatiilor va fi comasat cu cel al Transporturilor, Ministerul Tineretului si Sportului va fi inclus in Ministerul Educatiei, iar Ministerul Turismului va fi preluat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Ministerul pentru IMM si cel pentru Relatia cu Parlamentul vor fi desfiintate.