Internet si PC-uri de 38 milioane de euro in scoli

Autor: Adrian Seceleanu 25.10.2009

Peste 2.300 de scoli, preponderent din mediul rural, vor fi dotate cu calculatoare si acces la internet de mare viteza in cadrul unui program cu o valoare de peste 38 mil. euro (165 mil. lei), finantat din bani europeni.

Cele sapte proiecte prin care este desfasurat programul "Internet in scoala ta" fusesera selectate pentru finantare inca din luna iulie, insa, potrivit unor surse de pe piata, disputele dintre Ministerul Comunicatiilor si cel al Educatiei blocasera continuarea pasilor prevazuti pentru demararea proiectului.

Actele care permit crearea cadrului legal pentru demararea efectiva a proiectului au fost semnate doar la finele saptamanii trecute, in conditiile in care acum ambele ministere sunt controlate de PD-L. Astfel, cele sapte contracte au fost semnate de ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu si premierul in exercitiu si ministrul interimar al educatiei Emil Boc.

Proiectele sunt finantate in cadrul Axei 3 "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public" din Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE). Din valoarea totala a contractelor, valoarea grantului este de aproximativ 135,5 milioane de lei.

Implementarea, in sase luni

"Prin acest program se urmareste cresterea gradului de acces la internet in mediul rural de la 9,8% la 30%.

In urma acestui proiect vor fi conectate la internet aproximativ 60% din unitatile de invatamant romanesti. Programul va fi realizat in aproximativ sase luni, astfel ca, la inceputul anului scolar 2010-2011, cele peste 2.300 de scoli o sa fie conectate la internet", a declarat Emil Boc.

"Internetul va fi asigurat in zona rurala prin fibra optica. Acest program va duce la conectarea la internet a 330 de scoli din regiunea centrala, nord-estica, nord-vestica si sud-estica, a 357 de scoli din zona de sud, a 325 din sud-vest si a 300 din vest si judetul Ilfov", a declarat ministrul interimar al comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Beneficiari directi ai proiectelor vor fi 543.039 de elevi ai scolilor adresate prin proiect si 47.246 de cadre didactice angajate in scolile implicate in proiect.