Lansare: Microsoft pariaza ca Windows 7 va schimba relatia oamenilor cu PC-ul

Autor: Sorin Pâslaru 26.10.2009

Lipsita de fastul anilor trecuti, lansarea de la New York a Windows 7 a pus accent pe simplitatea si usurinta in utilizare a noului sistem de operare.



"Bill Gates a creat Microsoft pe ideea: un computer in fiecare casa. Acum Windows 7 adapteaza PC-ul pentru orice scenariu, pentru orice situatie, pentru fiecare camera."

Facand trimitere la ADN-ul Microsoft, la conceptul de baza de la care compania din Seattle plecat ca sa ajunga sa echipeze un miliard de computere in toata lumea, Steve Ballmer a aratat joi la New York, la lansarea Windows 7, cat de mare este miza pentru Microsoft cu noul sau sistem de operare.

Ballmer, CEO al celui mai mare producator de software din lume dupa retragerea lui Bill Gates anul trecut, a fost invitat pe scena de o fetita de cinci ani si jumatate, Kylie, personaj al unui clip publicitar la Windows 7 care subliniaza usurinta de utilizare a sistemului pentru transferul fotografiilor din aparatele foto pe computer.

Din scenariu, gandit sa sublinieze usurinta si simplitatea de utilizare a computerului pe care o aduce Windows 7, a facut parte si alegerea locatiei: Skylight Studios, o sala de cateva sute de metri patrati aranjata minimalist, cu doar 10-12 masute cu scaune in fata scenei si restul lumii in picioare, foarte diferit fata de fastul de alta data.

"Windows 7 face ce vrei - PC-ul se inchide si se deschide mai usor, nu blocheaza computerul pentru ca nu cere capacitati prea mari de hard, simplifica activitatea de zi cu zi si aduce noutati: snap, shake (facilitati spectaculoase de lucru cu ferestrele prin "lovirea" de marginile ecranului - n.red) sau multi-touch (posibilitatea de lucra cu monitorul cu degetele, pentru monitoarele cu aceasta facilitate - n.red)", a explicat Ballmer cele trei coordonate pe care a fost gandit noul sistem de operare: "responsive" (sa raspunda la cerinte), sa simplifice utilizarea PC-ului si sa aduca noutati.

CEO-ul Microsoft a incercat astfel sa sublinieze diferenta Windows 7 fata de Vista, sistemul de operare lansat acum trei ani care nu a reusit sa convinga majoritatea clientilor companiei sa renunte la Windows XP, pentru ca a fost perceput ca fiind greu de utilizat in pofida noutatilor aduse. Microsoft a impartit showroom-ul de lansare a Windows 7 in cateva zone pentru a sublinia noutatile aduse de produs, unde oameni din echipa care a lucrat la proiect au explicat care sunt cele mai importante facilitati ale sistemului.

Ce aduce nou Windows 7 pentru firmele mici si mijlocii, adica cele care conform impartirii Microsoft nu au mai mult de 250 de computere? "Trei lucruri: siguranta ca PC-ul functioneaza si este compatibil, productivitate mai mare prin noile instrumente si noile sisteme de back-up si de siguranta", spune Sandrine Skinner, director Windows Client, Windows Commercial Product Management.

Astfel, Sistemul XP Mode permite utilizatorului ca in cazul cand exista aplicatii care nu pot functiona pe Windows 7, computerul sa treaca in modul de lucru XP, accesat direct din meniul de start. In plus, sistemul localizeaza cea mai apropiata imprimanta in retea si gaseste imprimante in noua retea de internet la care este conectat fara sa fie nevoie de setari manuale, iar printr-o comanda speciala poate fi creat un hard-disk "oglinda" al PC-ului pe serverul companiei, care poate fi accesat de oriunde.

Ce aduce nou Windows 7 pentru utilizarea acasa? "Am pornit de la feed-back-ul utilizatorilor, care au vrut rapiditate si simplificare sau ne-au transmis ca nu utilizeaza unele functii ale computerului, cum este bluetooth. Conceptul pentru acasa este play-to, adica PC-ul sa ruleze ce are in memorie pe celelalte device-uri din casa: televizor, sistem audio, combina muzicala - fara batai de cap. Imaginati-va ca ati venit din vacanta si vrei sa vedeti pozele cu prietenii. Va fi mult mai usor sa le vedeti direct pe televizor", explica Ben Reed, responsabil de la Microsoft pe acest sector.

Facilitatile sunt cuprinse in programul Windows Media Center, cu care Windows 7 vine la pachet. Utilizand tehnologia multi-touch, de lucru cu computerul prin atingere, prin Windows Media Center se pot alege filmele sau melodiile prin atingerea ecranului.

De asemenea, prin facilitatea Home Group, daca sunt mai mult de doua computere intr-o locuinta, fiecare va putea avea acces la fisierele audio/video ale celuilalt mult mai usor.

"Granita dintre PC si televizor devine tot mai subtire. Convergenta este clara, dar nu pot sa va spun acum daca va mai exista de acum in zece ani si un PC, si un televizor in aceeasi camera sau vor deveni un singur ecran", spune Reed.

Cum a vazut show-ul de lansare a noului produs al Microsoft Ina Fried, specializata pe Microsoft la cel mai mare portal de stiri din IT&C din lume, cnet.com?

"Important este ce ne-au aratat astazi, nu ce ne-au spus, pentru ca Windows 7 sa aiba o evolutie buna. Ne-au aratat ca partenerii sai (adica producatorii de echipamente: PC-uri, imprimante, TV - n.red.) sunt multumiti de noul software. Microsoft a colaborat de aceasta data mult mai mult cu partenerii sai decat la alte lansari ale sistemelor de operare. Ne-au aratat mai mult produsele in sine decat sistemul de operare", a spus Fried.

Steve Kleynhans, vicepresedinte Client Computing la una din cele mai mari companii de consultanta si research pentru piata IT&C din lume, Gartner, nu are rezerve: "Cred ca Windows 7 este cel mai bun produs al Microsoft lansat pina acum atat pentru consumatorii persoane fizice, cat si pentru companii. Microsoft a concentrat mult efort sa fie de asta data un produs finisat la detaliu".

El afirma ca in general oamenii cumpara PC-uri, nu sisteme de operare, dar noile facilitati cum sunt tehnologia multi-touch, care permite lucrul cu computerul prin atingerea ecranului cu degetele (pentru monitoare care au aceasta tehnologie - n.red.), le vor atrage atentia.

Astfel, cum companiile si-au amanat achizitiile de hardware si software din cauza crizei, consumatorii individuali vor fi o tinta pentru Microsoft intr-o prima faza, cand va accentua in strategia de marketing pe noutatea facilitatilor care se pot vizualiza usor.

Feed-back-ul initial e foarte bun

Q&A cu Rich Reynolds, general manager Windows Commercial din cadrul Microsoft Corporation

Cum o sa convingeti companiile ca merita sa treaca la Windows 7?

Feed-back-ul pe care l-am primit in ultimele doua saptamani in care am calatorit in multe tari pentru a vorbi despre Windows 7 este solid. Sunt doua motive pentru care companiile vor trece la Windows 7: utilizatorii finali vor fi atrasi de facilitatile si noutatile sistemului, pe de o parte, iar pe de alta parte mizam pe valoarea IT adusa in organizatie: securitate, noile posibilitati de protectie a informatiilor, productivitatea determinata de simplificarea utilizarii PC-ului.

Ce aduce noul sistem in ceea ce priveste pirateria?

Clientii vor vedea ca sistemul cumparat legal aduce mai multa valoare si mai multe beneficii. Pe de alte parte, vom continua sa educam businessul si consumatorii individuali asupra riscurilor la care se supun lucrand cu sisteme de operare preluate ilegal.

Cate din cele 300 de milioane de computere care se vor vinde in toata lumea in urmatoarele 12 luni vor fi echipate cu Windows 7?

Greu de spus. Studiile noastre arata ca 75% din companii vor trece la Windows 7, dar progresiv. Spre exemplu, BMW, o organizatie cu 80.000 de computere, va implementa noul sistem in primul an pe 15.000 dintre acestea, urmand ca in trei ani sa fie instalat pe toate computerele.

Care este strategia de vanzari pe pietele emergente, cum este cazul Romaniei?

Pe pietele emergente vom lucra mai mult prin parteneri, vom vinde soft-urile "fizic" in retelele de retail, vom pune accentul mai mult pe evenimente "fizice", care sa atraga atentia consumatorilor. Pe pietele mature marketingul si vanzarea se face mai mult online.

Cat de importante vor fi comenzile de la stat pentru noul sistem de operare, avand in vedere ca Windows este instalat pe aproape 100% din computerele din administratie, cum este cazul Romaniei, de exemplu?

Este foarte important sa lucram in parteneriate cu statul pentru noi si avem acorduri pentru trecerea sistemelor de operare deja instalate la Windows 7. Spre exemplu, avem in Portugalia un proiect de echipare a computerelor livrate gratuit elevilor de scoala primara de catre stat cu rezultate bune.