Statul s-a imprumutat mai putin de la banci in septembrie

Autor: Liviu Chiru 26.10.2009

Scaderea creditului contractat de stat de la banci a accelerat in septembrie pana la 3,6% de la 0,6% in august, insa statul ar putea curand sa fie nevoit sa revina energic pe piata monetara, in conditiile in care nu mai acceseaza finantari din strainatate.

Soldul a ajuns la sfarsitul lui septembrie la 43 de miliarde de lei (10,2 miliarde de euro), reprezentand o cincime din creditul privat si respectiv putin peste un sfert din depozitele atrase de banci de la clientela.

De altfel, scaderea cererii de finantari din partea statului a lasat bancilor mai multe resurse pentru mediul privat, iar creditul neguvernamental a revenit din august pe crestere, desi foarte timid.

Cum perspectivele primirii urmatoarelor transe de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala sunt incerte, iar cresterea primei de risc pentru Romania a dus la amanarea emisiunii de eurobonduri, statul ar putea fi nevoit sa revina cu o cerere mai mare de finantari pe piata interbancara. "Nevoia Ministerului Finantelor de a atrage lei este evidenta, in conditiile in care Romania a amanat pentru moment emisiunea de eurobonduri de 1,5 miliarde de euro", spune Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.

Statul s-a imprumutat puternic in lunile de vara, cand a vandut bancilor obligatiuni in lei si in euro, dar a luat si un imprumut de tip "club loan" de 1,2 miliarde de euro.

Varful a fost in iulie, cand creditul guvernamental a urcat cu mai bine de 8 miliarde de lei, respectiv 22%, soldul ajungand atunci la aproape 45 de miliarde de lei. Trezoreria a avut scadente record in octombrie, de circa 7 miliarde de lei la titluri de stat. Cu toate acestea, statul a imprumutat de la banci doar 2,6 miliarde de lei, preferand sa utilizeze o parte din sumele imprumutate in valuta pentru a nu pune presiune pe piata interna.

In septembrie, Trezoreria a presat scaderea randamentului acceptat la vanzarea titlurilor de stat pana la 10%, iar acum incearca sa mentina acest nivel. Pentru ca a respins toate ofertele de cumparare cu randamente mai mari de 10%, statul a ajuns insa sa atraga doar o parte din sumele propuse la toate licitatiile de luna aceasta.

Pe de alta parte, nici banca centrala nu se mai grabeste sa injecteze in piata lei ieftini (prin creditele de refinantare acordate bancilor la o dobanda de 8% pe an), in conditiile in care cursul este sub presiune, pe fondul crizei politice.

In vara, BNR ajunsese sa aiba in sold credite de 16 miliarde de lei acordate bancilor, pentru care primise drept garantii titluri de stat. Sumele au iesit insa treptat din piata, odata cu ajungerea la scadenta a acestor imprumuturi. In octombrie BNR a acordat credite de refinantare, insa cu maturitati foarte scurte, de numai doua zile, pentru a nu incuraja construirea unor pozitii speculative impotriva leului. De la jumatatea lunii banca centrala nu a mai organizat insa licitatii pentru acordarea de credite de refinantare.