Vanzarile Kronospan Sebes au scazut cu 20%

Autor: Laurentiu Cotu 26.10.2009

Conducerea companiei Kronospan Sebes, parte a grupului austriac Kronospan si unul din principalii jucatori de pe piata prelucrarii lemnului, a revizuit in scadere estimarile pentru 2009, luand in calcul un declin de 20% al vanzarilor fata de 2008.

"In primul semestru am inregistrat a scadere a cifrei de afaceri cu 20%, cu toate acestea ne dorim ca pana la finele anului situatia de pe piata sa se stabilizeze pentru ca avem deja semnale pozitive in acest sens. Cu toate ca am prognozat pentru acest an un nivel similar al vanzarilor cu cel din 2008, nu excludem posibilitatea sa scada cifra de afaceri din acest an cu 20% fata de anul trecut", a spus Oana Bodea, director de comunicare in cadrul Kronospan Romania.

Cifra de afaceri a Kronospan Sebes a ajuns anul trecut la 714 milioane de lei (194,1 milioane de euro), cu 8% mai mult fata de anul precedent. "Reducerea productiei, a numarului de locuinte finalizate, a tranzactiilor imobiliare, inasprirea conditiilor de creditare au dus la scaderi importante ale cererii pe piata interna, scaderi care s-au inregistrat si la export. Toate acestea i-au afectat pe producatorii de mobila in mod diferit, clientii nostri inregistrand scaderi ale afacerilor de la 20% pana la 50%", a spus Oana Bodea.

Potrivit reprezentantilor companiei din Sebes, piata de mobilier din Romania s-a ridicat anul trecut la 1,3 miliarde de euro.

Conform datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, consumul de mobila s-a diminuat in primul semestru al anului cu aproximativ 27%.

Reprezentantii Kronospan spun ca regresul pietei de mobila a fost resimtit si de compania din Sebes mai ales in primele luni ale anului, insa incepand din a doua parte a anului situatia s-a mai stabilizat, iar tendinta pietei este in usoara crestere.

La Sebes, Kronospan produce PAL (placi aglomerate din lemn) si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal in industria mobilei. Volumul productiei a fost anul trecut de 723.000 de metri cubi de PAL si 314.000 de metri cubi de MDF, nivel similar cu cel din anul precedent.

Reprezentantii companiei spun ca aproximativ jumatate din productia de placi merge la export.

Numarul angajatilor companiei s-a mentinut constant anul trecut la 506 oameni, iar oficialii companiei spun ca nu exista in acest moment niciun plan de reducere a personalului.

"Criza a fost intr-adevar o piatra de incercare dar am reusit sa gasim solutii pentru a evita reducerile de personal."