Frauda din Spania a afectat cateva mii de carduri emise local

Autor: Liviu Chiru 27.10.2009

Numarul cardurilor emise de bancile locale afectate de frauda din prima jumatate a anului din Spania se ridica la ordinul miilor, potrivit unor surse din piata. Organizatiile internationale de carduri Visa si MasterCard au transmis recent bancilor un avertisment privind carduri care au fost utilizate in Spania si care ar putea fi afectate de tentativa de frauda. In urma avertismentului, unele banci au decis sa blocheze cardurile clientilor, urmand sa le inlocuiasca.

"In prima jumatae a anului au fost mai multe locuri in Spania unde s-a copiat un numar mare de carduri. Pe plan local, numarul cardurilor afectate este de ordinul miilor, pentru ca discutam de o perioada mai lunga, de cateva luni, iar Spania este o tara turistica puternic vizitata", comenteaza un manager local din industria cardurilor, care a preferat sa nu ii fie precizat numele.

In astfel de situatii, in care exista suspiciuni privind posibilitatea copierii unui numar mare de carduri, organizatiile de plata transmit bancilor partenere numerele de identificare ale cardurilor care ar putea fi afectate de tentativa de frauda, existand proceduri standardizate pentru astfel de sitautii. In general, bancile prefera sa inlocuiasca aceste carduri.

"Nu putem vorbi de pierderi importante pe cardurile romanesti. Probabil s-au concentrat pe cardurile clientilor cu mai multi bani", mai spune bancherul.

Catalin Cretu, manager pentru Romania in cadrul Visa International, subliniaza ca pentru client cel mai important aspect este timpul in care nu isi poate utiliza cardul, in cazul in care banca alege sa il blocheze in urma unui astfel de atac.

"Noi am sesizat ca exista riscuri, dupa care bancile s-au uitat in sistemele interne si au hotarat independent cate carduri sunt sub risc si cate sa blocheze. Investigatia este in curs si nu putem sa furnizam mai multe informatii", spune Cretu.

Atacul vizeaza copierea datelor stocate pe banda magnetica a cardurilor, care este mentinuta si la cardurile cu cip. Ulterior informatia poate fi reprodusa pe un alt card, dar acesta trebuie sa fie folosit in retele de acceptare unde tehnologia cip nu a fost inca implementata, cum sunt cele din America sau Australia.

Pe plan european, inclusiv in Romania, retelele de acceptare au fost deja migrate in mare masura la tehnologia cip, considerata mult mai sigura.

Pentru o banca, inlocuirea unui card cu cip presupune costuri totale de 4-5 euro, care nu sunt transmise catre client.