Tornado: Fara integrare, era aproape imposibil sa depasim cu bine criza

Autor: Adrian Seceleanu 26.10.2009

Prin integrarea operationala recent anuntata, distribuitorii IT&C RHS Company si Tornado Sistems vor urca pe primul loc in piata anul acesta, cu o cifra de afaceri de 120 de milioane de euro, urmand ca anul viitor sa revina la o cifra de afaceri cumulata comparabila cu cea inregistrata in 2007. Altfel, "optiunile de depasire cu bine a crizei economice ar fi fost aproape de zero", spune intr-un interviu pentru Business Magazin Liviu Lepadatu (45 de ani), unul dintre fondatorii Tornado.

In ultimii doi ani, compania a traversat o perioada destul de dificila, cifra de afaceri diminuandu-se de la aproape 94 mil. euro in 2007 pana la 63 mil. euro anul trecut. "Ce s-a intamplat? Evolutia naturala era ca Tornado sa aiba un manager profesionist, provenit dintr-o tara dezvoltata, care sa aiba experienta si o viziune pe termen lung a afacerii. Noi ne-am indepartat atentia de la companie, lasand-o pe mainile unui manager austriac cu referinte foarte bune, dar care nu s-a putut adapta modelului romanesc", explica Eugen Lepadatu (47 de ani), care in 1991 infiinta Tornado impreuna cu fratele sau. "A fost cumva o serie de circumstante nefavorabile", completeaza Liviu Lepadatu, iar cand l-au adus pe John Cusa inapoi la carma, deja era septembrie 2008, ultima luna linistita dinaintea furtunii numita criza.

Integrarea operationala dintre cei doi distribuitori IT&C, realizata practic prin schimbul de actiuni intre proprietarii RHS si Tornado, inseamna cumularea resurselor, de la know-how si pana la furnizori sau logistica, in vederea eficientizarii operationale. "Cele doua companii se completeaza la capitolele furnizori, gama de produse si clienti", sustine Dragos Popescu, directorul general al RHS Company. "Cat despre cheltuieli, numai din logistica, spre exemplu, economisim 600.000 de euro pe an."

Popescu apreciaza ca este foarte posibil sa mai vedem pe piata locala miscari similare celei facute de RHS si Tornado in perioada urmatoare, dat fiind ca problemele din industrie se mai pot adanci. "Insa nu multe companii au coloana vertebrala, platforma comuna necesara, pentru a realiza in mod eficient o fuziune sau o integrare operationala", crede Eugen Lepadatu. "Iar sa incepi un proiect strategic in plina criza s-ar putea sa fie prea tarziu", confirma Liviu Lepadatu.

Cititi mai multe despre alianta dintre RHS si Tornado, precum si despre povestea fratilor Eugen si Liviu Lepadatu in editia de maine, 28 octombrie, a BUSINESS Magazin.