Parlamentul transforma intr-o farsa discutiile despre un nou guvern

Autor: Iulian Anghel 27.10.2009

Votul asupra echipei si a programului de guvernare propuse de premierul desemnat Lucian Croitoru va fi dat in Parlament abia miercurea viitoare - adica pe 4 noiembrie, cand presedintele Traian Basescu implineste 58 de ani.



Cum PSD, PNL, UDMR si minoritatile au anuntat ca vor vota impotriva premierului desemnat, Lucian Croitoru, acest lucru inseamna ca partidele amintite ii vor face cadou presedintelui, de ziua lui, o cadere a guvernului propus.

De la respingerea previzibila a echipei lui Croitoru pana la primul tur al alegerilor vor mai ramane 18 zile. Este limpede ca orice discutie despre un nou guvern pana dupa alegeri este inchisa, in urma deciziei de ieri a conducerii celor doua camere parlamentare (controlate acum de PSD, PNL si UDMR).

Orice subiect despre anticipate, inchis

Orice subiect al anticipatelor este si el inchis pentru ca presedintele poate dizolva Parlamentul (calea spre anticipate), doar daca Legislativul respinge de doua ori, in decurs de 60 de zile, desemnarea sefului statului pentru un nou premier.

Or, este clar acum ca, pana la rezultatul final al alegerilor, Legislativul nu mai poate respinge si a doua oara un guvern propus de un premier desemnat. Va respinge, dupa cum arata acum datele, Guvernul propus de Lucian Croitoru, la 4 noiembrie.

Croitoru a fost desemnat sa formeze Guvernul la 15 octombrie.

In istoria recenta nu exista o situatie in care de la trimiterea in Parlament de catre premierul desemnat a listei Guvernului si a programului de guvernare pana la votul Parlamentului sa fi trecut un timp atat de lung.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a transmis Parlamentului lista ministrilor si a programului vineri, 23 octombrie, iar conducerea Legislativului a decis ca votul in plen sa fie dat miercuri, 4 noiembrie, adica 11 zile mai tarziu.

Pentru comparatie, cand fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a eliminat PD de la guvernare si a prezentat Parlamentului o noua lista de ministri si un nou program, totul nu a durat decat trei zile. La 2 aprilie 2007, Tariceanu trimitea lista si programul Parlamentului, ministrii au fost audiati in aceeasi seara, Parlamentul a votat Guvernul a doua zi, iar, la 5 aprilie, noii ministri depuneau juramantul.

De asemenea, Emil Boc a transmis Parlamentului lista cu ministrii guvernului PD-L-PSD la 20 decembrie 2008, intr-o vineri. Sambata, de la orele 12.00 la orele 17.00, toti ministrii fusesera audiati de comisiile de specialitate, iar luni dimineata, 22 decembrie, Parlamentul a votat guvernul care a depus juramantul seara.

Noua majoritate parlamentara de acum a promis audierea "la sange" a ministrilor propusi, dar acest lucru nu se justifica atata vreme cat, oricum, aceeasi majoritate a anuntat ca va da vot negativ ministrilor si guvernului in ansamblu.

In aceste conditii, orice discutie despre formarea unui guvern absolut valid care sa miste lucrurile pana dupa alegeri este si ea inchisa.

Si-a dorit cineva cu adevarat un guvern valid?

Toate datele de mai sus arata ca, de fapt, niciun partid nu si-a dorit sa aiba un guvern cu depline puteri pana dupa alegeri.

Singura formatiune care a recunoscut acest lucru a fost UDMR, care a anuntat ca va vota pentru caderea Guvernului Boc II, dar ca va dori ca acest guvern "cu aripile taiate" sa ramana in functie pana dupa alegeri.

In rest, PD-L a insistat pentru instalarea in functie a lui Croitoru, iar vicepresedintele democrat-liberalilor si seful de campanie a lui Traian Basescu, Gheorghe Flutur, a spus ca toata responsabilitatea respingerii guvernului propus va apartine PSD si PNL, intrucat lipsa unui executiv valid va bloca discutiile cu FMI.

PSD si PNL au incercat, pur electoral, sa-l impuna pe Klaus Johannis drept premier, cu mentiunea ca el si-ar putea continua misiunea si dupa alegeri.

Numai ca vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a spus raspicat, zilele trecute, ca, daca Mircea Geoana va castiga alegerile, atunci el va impune un premier de la PSD.

Dupa cum arata toate datele, in ciuda faptului ca au clamat stabilitatea si necesitatea unui nou guvern, niciunul dintre partidele importante angrenate in alegeri nu si-a dorit cu adevarat acest lucru.

Faptul poate fi explicat prin aceea ca, teoretic, exista ipoteza ca, odata instalat, un premier sa nu mai poata fi inlocuit de un presedinte care ar castiga alegerile, intrucat seful statului desemneaza candidatul pentru functia de premier, dar nu-l poate demite pe primul-ministru.

Cazul la indemana este cel al premierului Calin Popescu-Tariceanu care nu a putut fi inlocuit din functie de Traian Basescu chiar si cand guvernul sau ajunsese unul minoritar prin scoaterea PD de la guvernare.

Scurta aventura a "Cabinetului Croitoru"

1 octombrie - PSD iese de la guvernare.

13 octombrie - Cabinetul Boc II cade in urma unei motiuni de cenzura.

15 octombrie - Presedintele Traian Basescu il desemneaza pe Lucian Croitoru sa formeze guvernul.

23 octombrie - Lucian Croitoru transmite Parlamentului lista ministrilor si programul de guvernare.

26 octombrie - conducerea Parlamentului decide ca votul asupra guvernului propus sa fie dat la 4 noiembrie.