Liderii pietei de asigurari de viata si pensii, la vanzare

Autor: Angela Placinta 26.10.2009

Olandezii de la ING intentioneaza sa vanda companiile locale de asigurari de viata si pensii private, tranzactie care s-ar putea ridica la cel putin cateva sute de milioane de euro, in conditiile in care este vorba de liderii celor doua piete.

Decizia de vanzare a operatiunilor de asigurari, pensii si asset management atat din Romania, cat si din celelalte tari in care activeaza ING, face parte dintr-un plan de reorganizare a grupului agreat de Comisia Europeana, dupa ce ING a primit de la statul olandez o injectie de capital de 10 mld. euro.

Astfel, grupul se va diviza prin separarea operatiunilor bancare de cele de asigurari, urmand sa devina o banca de dimensiuni mai mici, concentrata pe piata europeana.

"In Romania planul n-ar trebui sa aiba niciun impact, pentru ca activitatile de banking si de asigurari erau deja separate, cu sisteme separate si foarte putine sinergii. Dupa aceasta restructurare, ING va ramane un grup bancar puternic cu posibilitati de crestere ulterioara", afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania. El spune ca ING devine astfel prima institutie financiara de talie globala care vine cu un plan coerent si drastic de restructurare ca raspuns la criza care a aratat ca modelul de bancassurance nu functioneaza la inaltimea asteptarilor in conditii de piata adverse.

O treime din piata asigurarilor de viata

ING Asigurari a inregistrat anul trecut afaceri de 182 mil. euro, in crestere cu 21% in euro fata de anul anterior, controland o treime din piata de asigurari de viata. In conditiile in care tranzactiile din piata asigurarilor

s-au realizat in ultimii ani, in medie, la multipli de 0,7-1 ai primelor brute subscrise, ING ar putea fi evaluata la cel putin 130 mil. euro.

In conditiile economice actuale nu exista insa repere cu privire la preturile asiguratorilor, avand in vedere ca in ultimul an si jumatate pe aceasta piata nu a avut loc nicio tranzactie semnificativa. In schimb, in ultimul an au avut loc mai multe tranzactii in piata pensiilor private.

ING Pensii administreaza un fond de pensii obligatorii cu circa 1,6 milioane de clienti, iar achizitiile in piata pensiilor se realizeaza la preturi de cel putin 80 de euro pentru fiecare client, ceea ce inseamna ca societatea este evaluata la minimum 128 mil. euro. Olandezii au fost cel mai agresiv jucator in campania de aderare la fondurile de pensii private din septembrie 2007-ianuarie 2008, cand au investit zeci de milioane de euro in marketing si au recrutat peste 40.000 de agenti de vanzare.

"Ne vom concentra atentia asupra clientilor si pe gasirea unor modalitati de realizare a unei tranzitii usoare, pastrand in tot acest timp o comunicare transparenta si continua", afirma Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari si presedintele ING Fond de Pensii.