Finantare: Korona Brasov, doar 25% preinchiriat

Ziarul Financiar 27.10.2009

Compania poloneza Echo Investment, care detine un teren de 4,5 hectare in Brasov pe care intentioneaza sa construiasca un mall denumit Korona, a semnat deja contracte cu retaileri ca Deichmann, Douglas, Cropp, Humanic sau Reserved, care vor ocupa circa 25% din suprafata centrului comercial.

Insa compania nu a obtinut in prezent finantarea de la banci, contractul urmand sa fie semnat dupa ce va inchiria cel putin 30% din suprafata mallului. Proiectul prevede constructia unui mall cu o suprafata inchiriabila de 54.000 de metri patrati, in urma unei investitii de circa 150 mil. euro.

"In prezent avem noua contracte de inchiriere semnate, cu operatorul cinematografului, o parfumerie, magazine de imbracaminte si incaltaminte si suntem pe punctul de a semna cu un operator de articole sportive. Per total, acesti chiriasi ar ocupa circa 25% din suprafata centrului comercial. Pentru a primi finantare cred ca avem nevoie de un grad de ocupare de 30-50% din suprafata proiectului, iar negocierile cu bancile vor incepe in primul trimestru al anului viitor", a declarat Mariusz Kowalczyc, leasing managerul companiei poloneze. Agentul de inchiriere a proiectului este firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Reprezentantii Echo spun ca se afla in prezent in negocieri cu un operator de hipermarketuri si sunt optimisti in ceea ce priveste obtinerea finantarii deoarece au primit recent un imprumut de 100 de mi-lioane de euro de la banca Eurohypo, pentru constructia unui mall in Polonia.

Brasovul este in continuare un oras interesant pentru constructia de centre co-merciale, tinand cont ca in prezent nu exista niciun proiect major, dar pe langa Echo Investment si companii precum TriGranit, Riofisa sau proprietarii platformei Tractorul intentioneaza sa construiasca centre comerciale in oras. "Cand am hotarat sa luam terenul stiam de planurile de la Tractorul, de Polus (proiectul TriGranit - n.r.), dar am decis sa il luam pentru pozitionare, in mijlocul celui mai mare cartier din Brasov. Planul nostru este sa incepem constructia cel tarziu pana la sfarsitul anului viitor", a spus Kowalczyc.