Adezivi: Pariul cu criza

Autor: Catalin Lupoaie 27.10.2009

Baumit Romania, subsidiara locala a grupului austriac Baumit, cu afaceri anuale de peste 700 de milioane de euro, a inceput in martie constructia unei fabrici noi de mortare uscate si adezivi pe piata locala de 20 de milioane de euro, in ciuda contextului economic defavorabil.



Intentiile de constructie a unei noi fabrici au fost anuntate inca din anul 2007, insa anul trecut a fost schimbata in ultimul moment locatia unitatii de productie. Compania a realizat anul trecut cel mai dinamic ritm de crestere al cifrei de afaceri de la intrarea pe piata locala, cu un avans de 30%, pana la 158 mil. lei (43,1 mil. euro), potrivit datelor publicate de mfinante.ro, situatie care i-a determinat pe austrieci sa urgenteze construirea unei noi unitati de productie, pentru ca fabricile Baumit nu au reusit sa faca fata cererii in 2008. Cu toate acestea, compania va amana inceperea constructiei celor doua fabrici planificate pentru zona Banatului si Moldova.

"Anul trecut am lucrat si sambata si duminica, in patru schimburi, pentru a face fata cererii. Fabrica din Bucuresti era proiectata la 60.000 de tone pe an, dar dupa mai multe modernizari am ajuns la 100.000-120.000 de tone. Conteaza foarte mult mixul de produse, cu cat sunt mai multe, cu atat randamentul scade. Noi am lucrat cu sase produse, dar ideal ar fi fost cu trei", afirma Laurentiu Lupusor, directorul general al companiei. De altfel, cresterea companiei pe plan intern a fost de 40% anul trecut, dar a scazut exportul cu 10-15%, dupa ce Baumit a finalizat o fabrica in Bulgaria, una dintre principalele piete de export. "In 2008 a fost o crestere neasteptata. Incepand din 2000 am avut o crestere liniara, de circa 15% pe an, iar anul trecut a fost un varf, determinat de un boom. Acest varf valoric il vom mai atinge abia in 2013-2014", afirma Lupusor.

Una dintre putinele fabrici noi. Investitia Baumit este una dintre putinele a caror constructie nu a fost amanata sau anulata din industria constructiilor. Planuri de extindere a fabricilor de adezivi a avut si grupul german Henkel, care tintea zona de est a tarii, insa decizia a fost amanata pe termen nelimitat.

"Constructia unei noi fabrici ne va ajuta in momentul in care piata va reveni pe crestere, pentru ca se va construi in continuare, chiar daca in perioada 2009-2010 vom trece printr-o sincopa la nivelul investitiilor. Piata de constructii este departe de a fi saturata. Este in continuare nevoie de constructii sociale, industriale, locuinte si infrastructura", sustine Lupusor.

Baumit Romania si-a bugetat pentru anul acesta o scadere de 20% a cifrei de afaceri, urmand ca businessul sa se intoarca la nivelul din 2007, insa compania intentioneaza sa-si majoreze marja neta de profit.

"Principalii factori care au condus la scaderea vanzarilor sunt platile intarziate de la constructori, situatie care s-a remediat abia in lunile mai-iunie, precum si contractia pietei imobiliare, avand in vedere ca o serie de investitori s-au retras de pe piata locala", explica Lupusor. Piata de mortare, care a ajuns anul trecut la circa 350 de milioane de euro, va scadea cu circa 30% in 2009, iar declinul va continua si in 2010, urmand ca o revenire a pietei sa fie posibila in 2011.

Noua fabrica, care va produce intr-o prima faza mortare uscate, va fi situata in localitatea Bolintin-Deal, de langa autostrada Bucuresti-Pitesti pe un teren de 42.000 mp, dupa ce initial trebuia sa fie in Popesti-Leordeni, insa actuala locatie ii asigura un acces mai bun la infrastructura de transport.

"Am renuntat la terenul din Popesti-Leordeni, pentru ca am gasit o locatie mai buna in Bolintin-Deal, langa autostrada Bucuresti-Pitesti. Suntem in negocieri avansate pentru vanzarea terenului din Popesti-Leordeni, unde aveam deja obtinuta autorizatia de constructie", explica Lupusor.

Noua fabrica va avea o capacitate de productie de 300.000 de tone de mortare uscate si va inlocui actuala unitate situata la iesirea din Bucuresti catre autostrada Bucuresti-Pitesti, care avea o productie prea mica, iar anul trecut nu a facut fata cererii. Unitatea de productie de vopsele si tencuieli decorative din aceeasi locatie va fi finalizata cel mai probabil in anul 2010, inceputul anului 2011. Compania mai detine o fabrica la Teius cu o capacitate de productie de 300.000 de tone de mortare uscate.

"Am inceput lucrarile de constructie a fabricii de mortare uscate in primavara si urmeaza sa fie finalizate in ianuarie, cand vor fi facute primele probe tehnologice. Valoarea totala a a investitiei va ajunge la circa 20 de milioane de euro si va cuprinde si o fabrica de vopsele si tencuieli si spatii de birouri", explica directorul general al companiei.

Baumit mai are in plan constructia a inca doua fabrici in Romania, una in vestul tarii langa Timisoara, iar cealalta in zona Moldovei, insa deocamdata aceste proiecte au fost amanate. "Pentru fabrica pe care o aveam planificata in vestul tarii lucram la documentele pentru autorizatii, in timp ce pentru unitatea pe care voiam sa o construim in zona Moldova suntem deocamdata la stadiul de studii de fezabilitate".

Statul nu a sprijinit dezvoltatorii. Reprezentantii Baumit afirma ca guvernul ar fi trebuit sa sustina activitatea dezvoltatorilor imobiliari pentru ca ei sunt cei care au dat de lucru industriei, "chiar daca au fost priviti ca niste persoane lacome".

"Dezvoltatorii au fost vitamina C a pietei constructiilor. Statul detine parghiile necesare pentru a schimba conditiile de creditare. Nicaieri in UE nu se regasesc conditiile de creditare de la noi, care au condus la blocarea investitiilor", explica Lupusor. El considera ca din aceasta cauza statul nu mai colecteaza impozite si se imprumuta pentru plata salariilor si a pensiilor. "Statul nu mai este lichid, iar bancile prefera sa acorde imprumuturi tot institutiilor statului, pentru ca sunt mai sigure, si nu mai crediteaza activitatea de productie, care aducea venituri la buget".

Lupusor afirma ca circa 40% din populatia Romaniei a avut de suferit, pentru ca sunt circa 10 milioane de romani care sunt implicati intr-un fel sau altul in industria constructiilor.

"Din estimarile noastre 40% din populatie este implicata in industria constructiilor. Fie ca vorbim de proiectanti, distribuitori, constructori, producatori si familiile lor, toti au de castigat sau de pierdut din acest sector in ultimii ani".

Compania activeaza pe piata interna din 1995 si a investit in Romania peste 30 de milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile. Baumit are reprezentante si unitati de productie in 28 tari din Europa Centrala si China si peste 2.500 de angajati.