GE Healthcare: Nu putem sa prognozam crestere cat timp exista constrangeri in finantare

Autor: Ioana David 27.10.2009

Radu Gorduza - Lupu, strategic manager pentru Moldova, Bulgaria si Romania al furnizorului de echipamente medicale GE Healthcare, spune ca in primele noua luni ale anului afacerile companiei de pe piata locala au fost similare cu cele inregistrate in acelasi interval din 2008.



Gorduza - Lupu se declara multumit de faptul ca afacerile nu au urmat ritmul pietei, de scadere. Piata de echipamente medicale ar putea atinge 350 mil. dolari anul acesta (230 mil. euro), cu 24% mai putin comparativ cu nivelul din 2008, potrivit GE Healthcare care citeaza datele companiei de cercetare Espicom.

In aceste conditii, cheltuielile anuale cu echipamentele medicale pe cap de locuitor sunt de circa 17 dolari. Exista putine informatii despre valoarea si evolutia acestei pietei, iar datele prezentate de companii sunt revizuite dupa o anumita perioada. Pe celelalte piete pe care le coordoneaza, Bulgaria si Moldova, Gorduza - Lupu spune ca lucrurile "au mers un pic mai balansat", pentru ca au existat proiecte atat publice, cat si private". "Ce s-a intamplat la nivel regional si european s-a intamplat si in Romania. Temporizarea poate a fost diferita", spune Radu Gorduza - Lupu intr-un interviu acordat ZF.

Veniturile generate de contractele cu statul au fost sub 5% anul acesta si in 2008 la nivelul Romaniei, dupa ce cu un an inainte aveau un pocent de sub 50%. Pe de alta parte, cresterea ponderii generate de contractele private a permis companiei conservarea afacerilor in primele noua luni ale acestui an.

Ultimele licitatii organizate de Ministerul Sanatatii pentru achizitionarea de echipamente medicale au fost in 2006-2007, iar perioada de derulare a prins si inceputul lui 2008 cand s-au cheltuit 40-50 mil. euro.

"Sectorul public este lipsit de liniaritate. Achizitiile in domeniul public sunt centralizate, iar licitatiile apar odata cu perimarea morala a echipamentelor luate anterior si de aceea la patru - cinci ani exista cate o licitatie mare. Din cauza acestei lipse de liniaritate nu putem estima intr-un exercitiu financiar de un an, care este procentul dintre privat si public", mai spune reprezentantul companiei.

Anul acesta nivelul mediu al unui contract incheiat de companie pentru echipamente medicale a fost de circa 1 mil. euro. In legatura cu 2010, Gorduza - Lupu spune ca cine a reusit sa treaca anul acesta cu rezultate bune, prin aceasta intelegand chiar si cu o stagnare, se va descurca si anul viitor. "Nu putem sa prognozam crestere cat timp exista niste constrangeri in piata date de mediul de finantare, de partea de infrastructura medicala si de partea de sistem de asigurare", spune el referindu-se la afacerile companiei de anul viitor.

Reprezentantul GE Healthcare spune ca pentru el nu a fost o surpriza scaderea pietei din 2009, asteptandu-se la o astfel de evolutie dupa declinul din SUA si Europa de Vest. "In 2010 ne asteptam ca inertia data de criza financiara sa se perceapa in prima jumatate a anului, dimunandu-se treptat, iar apetitul de risc al institutiilor financiare si a mediului financiar sa creasca in a doua jumatate, relansand entuziasmul privat si initiativa publica".

Piata echipamentelor medicale va urma evolutia economica in ansamblu. Anul acesta, cererea venita din provincie a fost mai mare decat cea din Bucuresti, piata nefiind saturata in aceste zone.

"Diferenta dintre provincie si Bucuresti este data de faptul ca in Capitala acoperirea georgrafica nu a fost o problema. In provincie sunt judete si zone in care exista centre medicale departe de nivelul de dezvoltare spre care tindem si pentru secolul in care traim".

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante firma General Electric Medical Systems Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 11,5 mil. euro si un profit de 0,4 mil. euro cu 16 angajati. Reprezentantul companiei a precizat ca in realitate valoarea afacerilor din Romania este mai mare pentru ca "se realizeaza pe diferite canale comerciale", insa nu a precizat care este nivelul total al businessului de pe piata locala. Pentru 2009 estimeaza ca va ramane pe profit.

Seful pentru Moldova, Bulgaria si Romania al GE Healthcare spune ca prioritatea sa in acest an a fost mentinerea parametrilor finaciari si consolidarea.

"In cazul in care Guvernul acesta sau urmatorul isi va lua responsabilitatea promulgarii legii care tine de asigurarile private, in momentul acela piata se schimba complet si strategiile vor fi diferite", a continuat el.

Cel mai mare contract avut de companie pe piata locala a fost in 2001-2002 cand a livrat 11 aparate cu rezonanta magnetica (RMN) si 50 de mamografe spitalelor de stat. Contractele au avut o valoare de peste 20 mil. dolari.