S-a intors roata: Polonia, singura tara din Est care a scapat de recesiune, cauta zidari si tamplari in Danemarca

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 28.10.2009

Companiile de constructii din Polonia sunt in cautare de muncitori danezi, inversand astfel fluxul migratiei economice inregistrat de la extinderea Uniunii Europene catre Est in 2004.



Cea mai severa recesiune inregistrata de Danemarca in ultima jumatate de secol a precipitat declinul pietei rezidentiale si a adus cele mai scazute niveluri ale ratei ocuparii fortei de munca din sectorul constructiilor din acest deceniu. In Polonia insa, singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea de la debutul crizei pietelor de credit, sectorul este impulsionat de investitiile in infrastructura si de activitatile de renovare a cladirilor istorice, iar companiile din domeniu se confrunta cu o criza de muncitori calificati, scrie Bloomberg.

Din 2004, cand opt state foste comuniste au aderat la Uniunea Europeana, milioane de cetateni din aceste tari s-au indreptat catre Vest in cautare de locuri de munca mai bine platite.

In 2007, polonezii si romanii conduceau topul grupurilor de imigranti din UE, conform celor mai recente cifre ale Eurostat.

Polonezii constituiau cel mai important grup de imigranti din Danemarca in acel an, de 5.435 de persoane, in crestere cu 50% fata de anul anterior, desi fluxul catre Vest a incetinit in momentul in care aceasta regiune a fost lovita de recesiune.

Se inverseaza fluxul

"Multi danezi au realizat faptul ca aceasta cooperare poate functiona in ambele sensuri", a declarat Laura Hay, consilier municipal pentru probleme sociale si de ocupare a fortei de munca din Aarhus. Hay a contribuit la organizarea unui forum de afaceri in cel de-al doilea mare oras al Danemarcei in cadrul caruia 26 de companii poloneze si manageri de proiect din orasul Lodz s-au intalnit cu companii daneze din domeniul constructiilor.

"Ne confruntam cu mai multe falimente in randul companiilor de constructii si cu o crestere a ratei somajului", a declarat Hay. "Dispunem in prezent de o multime de muncitori calificati fara locuri de munca pe care-i putem oferi companiilor poloneze."

Organizatorii forumului au declarat ca au avut loc aproximativ 120 de intalniri intre companii poloneze si daneze.

Municipalitatea orasului Aarhus si asociatia companiilor de constructii daneze au creat un program pilot prin care tineri tamplari si zidari sunt trimisi sa munceasca pe pozitii de ucenici in cadrul a doua proiecte de renovari din Lodz anul viitor.

Renovari si autostrazi in Polonia

Un segment de nisa pe care muncitorii danezi cu inalte calificari spera sa-l ocupe este cel al renovarii cladirilor vechi. Lodz, al treilea oras ca marime din Polonia, intentioneaza sa cheltuiasca aproximativ 500 de milioane de euro (747 milioane $) in urmatorii sase ani pe proiecte de revitalizare a unei zone vechi de langa centrul orasului.

"Avem nevoie de danezi cu inalte calificari, in special pentru lucrari de renovare si reamenajare", a declarat Teresa Bialecka-Krawczyk, director al biroului de ocupare a fortei de munca din Lodz. In acest oras, rata somajului se ridica la 8,6%, a declarat oficialul, comparativ cu 11% in Polonia. Rata totala a somajului se ridica la 3,7% in Danemarca.

In plus, este nevoie de sute de ingineri pentru a lucra la doua autostrazi din apropierea orasului Lodz.

Polimex Mostostal, Budimex si PBG, cele mai mari trei companii de constructii ale Poloniei, previzioneaza castiguri record in acest an, in conditiile in care tara accelereaza constructia de drumuri si investeste in stadioane si aeroporturi, pregatindu-se pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012.

Tara va cheltui aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a se pregati pentru Euro si 56 miliarde de zloti (13,4 miliarde de euro) in acest an si anul viitor pe constructia de drumuri.

Vanzarile din domeniul constructiilor au avansat cu 3,9% in primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform biroului de statistica al tarii.

Sectorul de constructii din Danemarca e la pamant

Danemarca se confrunta cu cel mai scazut nivel al ratei ocuparii fortei de munca din domeniul constructiilor din acest deceniu.

Zidarii au fost cei mai afectati, rata ocuparii fortei de munca in randul acestora scazand cu 27% in trimestrul trei comparativ cu anul trecut.

Piata constructiilor rezidentiale din Danemarca a suferit una dintre cele mai dure corectii din Europa, preturile scazand cu o rata anuala record de 11,4 procente in trimestrul doi, comparativ cu o crestere anuala de 26% in acelasi trimestru al anului 2006.

Jesper Henckel, proprietar al Henckel Murer, o companie daneza de constructii, a declarat ca muncitorii sai sunt sceptici cu privire la cat pot castiga in Polonia.

"Exista o diferenta uriasa intre salariile muncitorilor nostri si cele ale muncitorilor lor", a declarat Henckel. Salariul mediu lunar din sectorul polonez de constructii se ridica la echivalentul a 1.210 dolari (800 de euro) in prima jumatate a acestui an, in timp ce in Danemarca acesta se situa la 7.066 dolari (4.696 de euro).

Constructiile de locuinte noi au inregistrat o scadere de 37% in Danemarca in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar PIB-ul tarii este asteptat sa scada cu pana la 4% in acest an.