Care sunt cele mai bune terenuri din Bucuresti blocate de criza

Autor: Cristi Moga 27.10.2009

Criza financiara a paralizat aproape tot Bucurestiul imobiliar, dar o serie de terenuri sunt in continuare atractive, in opinia consultantilor imobiliari, astfel ca pe termen mediu am putea asista la noi proiecte, dar doar in cele mai bune zone.



Loturile mega-proiectelor Esplanada si Dambovita Center sau terenurile fabricilor Helitube, Laromet sau Timpuri Noi din Bucuresti sunt vazute de catre consultantii imobiliari drept cele mai bune pentru dezvoltarea unor noi proiecte imobiliare in urmatorii ani, in conditiile in care la ora actuala investitorii au spus "pas" oricaror proiecte noi.

Dintre terenurile mentionate de catre consultantii companiilor Cushman & Wakefield, DTZ Echinox si Colliers International doar pe lotul proiectului Colloseum din Chitila ar putea incepe lucrarile de constructie in urmatoarea perioada, in conditiile in care compania Nova Imobiliare a anuntat deja semnarea contractului de constructie cu firma franceza Bouygues.

Pe acest teren de 60 de hectare ar trebui construit intr-o prima faza un parc de retail care va avea printre chiriasi Carrefour, Altex, Flanco si reteaua de bricolaj Leroy Merlin.

Acest teren a fost mentionat drept unul dintre cele mai bune din Bucuresti de catre Mihai Alexandru, directorul departamentului de terenuri al firmei de consultanta Cushman & Wakefield, care considera de asemenea ca pot fi construite proiecte atractive pe terenul fostei baze sportive Spartac din Titan (proiectul ParkLake Plaza), lotul Casei Radio din zona Eroilor si fostele fabrici Laromet si Helitube din zonele Bucurestii Noi, respectiv Colentina.

Toate aceste terenuri sunt destinate constructiei unor centre comerciale sau unor proiecte mixte care contin si spatii comerciale, a caror realizare ar inchide probabil pentru o buna perioada piata mallurilor din Capitala.

Pentru ca aceste proiecte sa fie realizate insa, proprietarii terenurilor trebuie sa obtina toate autorizatiile necesare, precum si finantari bancare de ordinul sutelor de milioane de euro, aproape excluse la ora actuala.

Misiunea acestor companii este cu atat mai complicata, cu cat mega-proiecte precum Dambovita Center sau ParkLake Plaza si-au atras contestatari atat in randul opiniei publice, cat si in randul autoritatilor, proiectul ParkLake fiind contestat de Prefectura Municipiului Bucuresti, in timp ce Plaza Centers se afla in litigiu cu Primaria Sectorului 1 privind Planul Urbanistic Zonal de la Dambovita Center.

Pe de alta parte, Ionut Ciocan, senior consultant in cadrul departamentului de terenuri al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, apreciaza ca lotul de 10,7 hectare situat de-a lungul Bulevardului Unirii din centrul Capitalei este cel mai potrivit pentru o investitie imobiliara, desi in prezent parteneriatul dintre compania maghiara TriGranit, Primaria Capitalei si Guvern este blocat, iar posibilitatea de a finanta constructia unui asemenea proiect in aceasta perioada este aproape exclusa.

El este aprobat si de catre Mihai Bogza, associate director in cadrul diviziei de terenuri a Colliers International, care crede ca "printre terenurile cu cel mai mare potential pentru dezvoltare imobiliara din Bucuresti se numara cel destinat proiectului Esplanada, dar si Casa Radio. Ambele proiecte urmeaza a fi dezvoltate in parteneriat public-privat; datorita locatiei, dar si anvergurii lor, vor deveni cu siguranta proiecte de referinta ale Bucurestiului".

Ionut Ciocan de la DTZ Echinox apreciaza de asemenea ca terenul fabricii Timpuri Noi, situata la circa un kilometru de Piata Unirii, este de asemenea atractiv pentru un proiect imobiliar, desi acest lot "implica resurse financiare masive atat pentru achizitia terenului, cat mai ales pentru dezvoltarea acestuia", spune Ciocan.

Platformele industriale din zonele semi-centrale ale Bucurestiului au oferit bune oportunitati investitorilor, mallul Cotroceni Park sau birourile de la Sema Parc fiind doar doua exemple de regenerare urbana realizate in ultimii ani.

Sub mallul Cotroceni Park se afla Uzina de Masini Electrice Bucuresti (UMEB), in timp ce birourile Sema Parc au fost construite pe terenurile fabricii Semanatoarea.

O alta zona in plina expansiune la ora actuala este Floreasca - Barbu Vacarescu, unde au fost ridicate o serie de proiecte de birouri importante, precum Floreasca Business Park, in timp ce cladiri precum Euro Tower, Lakeview sau Nusco Tower sunt inca in constructie.

"Alte locatii de viitor sunt cele din zona Barbu Vacarescu-Floreasca (fosta Automatica sau terenul companiei Cefin de pe Barbu Vacarescu), dar si unele terenuri din zone semi-centrale, insa cu foarte mare potential, precum Electroaparataj sau platforma PUMAC", mai spune Bogza de la Colliers.

Terenul fabricii Electroaparataj din Pantelimon este detinut de compania austriaca Real 4 You, care intentioneaza sa construiasca acolo un centru comercial, in timp ce platforma Pumac, situata la intersectia strazii Vasile Milea cu bulevardul Iuliu Maniu, este controlata de oamenii de afaceri Ion Radulea si Alain Bonte.

Potrivit celor mai recente informatii disponibile, pe acest teren ar trebui construite in urmatorii ani trei cladiri de birouri, dar proiectul este de asemenea blocat din lipsa finantarii.