Masurile de austeritate din Ungaria incep sa dea roade

Autor: Cristina Rosca 27.10.2009

Ungaria va iesi din actuala recesiune mondiala ca un exemplu de "sanatate" fiscala, dupa ce masurile de austeritate adoptate de guvern in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic vor da rezultate, potrivit unui raport al Bank of America Merrill Lynch, scrie Bloomberg.

"Masurile fiscale dure adoptate de Ungaria au contribuit la declinul economic accentuat al tarii", este de parere Radoslaw Bodys, economist la BofA Merrill Lynch Global Research pe Europa Centrala si de Est. "Acesta este totodata unul din motivele pentru care Ungaria urmeaza sa devina liderul fiscal al lumii anul viitor".

Statul, care s-a alaturat Uniunii Europene in 2004, a avut nevoie de un credit in valoare de 20 mld. euro de la FMI, Banca Mondiala si UE pentru a face fata crizei economice, fortand-o sa reduca cheltuielile si sa impuna noi impozite pentru a face fata termenilor fiscali ai acordului cu institutiile internationale. Eficienta masurilor de reducere a cheltuielilor va conduce Ungaria catre un excedent bugetar de 1,3% anul viitor, ajustat la modificarile ciclice, potrivit estimarilor lui Bodys. "In 2011, Ungaria va fi probabil una dintre putinele state importante la nivel mondial care va relaxa politica fiscala, cand toate celelalte vor adopta masuri mai dure", a marturisit Bodys, cu referire la cele 40 de economii de la nivel mondial a caror evolutie este urmarita de BofA. "Ungaria are perspective ca pe viitor sa devina o tara puternica si cu potential". El se asteapta ca economia sa creasca cu 5% in 2011.

Perspectivele fiscale ale statului demonstreaza inca o data ca Ungaria este statul cel mai bine pozitionat in regiune pentru adoptarea monedei euro, a mai spus Bodys. "Sincer, cred ca Ungaria poate adera la zona euro in orice moment", a adaugat el. "Pot sa imi imaginez un scenariu potrivit caruia statul intra in ERM II- antecamera zonei euro - chiar anul viitor, si in mod cert inaintea Poloniei".

Economia Ungariei este asteptata sa se contracte cu 6,7% in acest an si cu 0,9% in 2010.