Analistii: Este prea devreme sa tragem semnalul de alarma pe Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 27.10.2009

Bursa de la Bucuresti a accentuat corectiile incepute luni, ieri indicele celor mai lichide zece companii din piata pierzand 2,6% fata de referinta. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de societatile financiare, indicele de profil BET-FI coborand cu 3,7%, la nivelul de 21.800 de puncte. In sectorul energetic scaderea a fost de 2,6%, cele mai afectate fiind titlurile Petrom (SNP), care au pierdut 3,2% fata de referinta.

Analistii sunt de parere ca recentele scaderi pe piata locala nu reprezinta pentru moment un semn de ingrijorare, cel mai importat in perioada urmatoare fiind evolutia pietelor externe. De altfel, pe termen scurt nu sunt excluse alte corectii, o revenire pe plus fiind apreciata abia dupa terminarea alegerilor prezidentiale.

"Corectiile mai mari din sedinta de azi (ieri - n.a.) au venit ca reactie la scaderea pietei americane, care a coboat sub 10.000 de puncte (indicele Dow Jones - n.a). Este prea devreme insa sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste amplificarea corectiilor. Sunt de parere ca cel putin pentru moment piata locala trece printr-o perioada de reasezare, in care va inregistra corectii ceva mai mari, dar se pastreaza intr-o zona de normalitate, daca tinem cont de aprecierile puternice din ultimele luni", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare, de 4,8%, coborand la pretul de 0,69 lei/actiune. In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), de 3,9%, SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3,6% si SIF Oltenia (SIF5), de 3,5%. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mica corectie, de 2,9% fata de referinta.

"In cazul in care BET-FI-ul scade sub 20.000 de puncte, atunci intr-adevar ar fi cazul unui semnal de alarma", a adaugat Brendea.

In sectorul bancar scaderile au fost, de asemenea, insemnate, titlurile BRD inregistrand o corectie de 4,6% fata de referinta, coborand la pretul de 12,4 lei/actiune.

"In momentul de fata sunt sanse egale fie sa scada Bursa, fie sa creasca. Cred ca depinde in primul rand de cum evolueaza pietele externe, iar dupa alegeri nu exclud sa vedem o reluare a cresterilor pe piata locala, in conditiile in care scapam de necunoscute", a continuat Brendea.

Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 2,4% si respectiv 1,9% fata de referinta, in vreme ce actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o corectie de 2,8%, coborand la pretul de 0,062 lei/titlu.

"Nu stiu in ce masura rezultatele financiare vor influenta Bursa in aceasta perioada. Rezultatele nu prea au fost luate in considerare in vara si nici de data aceasta nu cred sa conteze. Daca vor exista surprize insa, vom vedea cresteri strict punctuale, insa nu am asteptari ridicate in acest sens", a incheiat Brendea.

De urmarit astazi