Tarom si Blue Air continua ofensiva preturilor mici

Autor: Mirabela Tiron 28.10.2009

Compania aeriana de stat Tarom, cel mai mare jucator pe piata aeriana romaneasca, a pus in vanzare 800 de bilete la pretul de 9 euro catre Lyon si Zurich, pretul cu taxele de aeroport ajungand insa la 114, respectiv 108 euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Tarom, care a inregistrat de la inceputul anului scaderi de peste 10% ale numarului de pasageri transportati si un grad de ocupare in jurul a 55%, se afla astfel la a treia incercare de a atrage pasageri prin preturi mici, dupa "oferta: biletelor de 50 de euro (fara taxe) lansata in primavara pe mai multe destinatii externe, respectiv bilete de 20 de euro catre Cluj-Napoca.

Toate aceste bilete variaza in functie de locurile disponibile si incarcatura curselor, iar reprezentantii Tarom nu precizeaza ponderea acestor bilete in numarul total. Compania de stat a avut in primele sase luni pierderi de 10,6 mil. euro.

"Incepand de astazi si pana pe 13 decembrie anul acesta sunt puse in vanzare bilete dus-intors la tariful de 9 euro (la care se vor adauga taxele de aeroport - n.r.) catre 14 destinatii externe operate cu avioane proprii in cadrul unei promotii", spun reprezentantii Tarom.

In mod obisnuit pretul unui bilet de avion pentru un zbor Tarom dus-intors pe Bucuresti-Lyon depaseste 240 de euro, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Spre comparatie, pretul unui bilet de avion dus-intors pe cursa Bucuresti-Lyon, operata de compania low-cost Blue Air, este de 230 euro.

Si compania low-cost Blue Air, cu afaceri de 115 milioane de euro anul trecut, a pus, de asemenea, in vanzare bilete de avion la preturi reduse, insa catre destinatii din Grecia si Cipru. Astfel, in perioada 30 octombrie-30 noiembrie se poate zbura pe rutele Bucuresti-Salonic, Bucuresti-Larnaca, Bucuresti-Paphos, Salonic-Londra si Salonic-Paphos cu bilete la 39 de euro, cu taxe incluse, potrivit lui Adrian Ionascu, directorul general al companiei.