Fitch: BCR ar putea avea nevoie de majorarea capitalului

Autor: Claudia Medrega 27.10.2009

Agentia europeana de evaluare Fitch noteaza ca BCR, cea mai mare banca locala, ar putea avea nevoie de o majorare de capital in conditiile in care indicatorul de solvabilitate se apropie de 10%, pragul stabilit in cadrul intelegerii dintre BNR, FMI si bancile - mama ale primelor noua institutii de credit din Romania.

Solvabilitatea reflecta adecvarea fondurilor proprii ale bancii in functie de riscurile la care se expune prin creditele acordate.

"BCR se va conforma intotdeauna cerintelor de capitalizare. In prezent, reglementarile BNR prevad un nivel minim al solvabilitatii de 8%", spune Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Fitch a mentinut ratingurile pentru datoriile pe termen scurt si lung pentru cele mai mari doua banci locale BCR si BRD, dar si pentru grupul olandez ING a carui sucursala locala este un jucator de top 10.

Ratingul individual al BCR a fost diminuat de la C/D la D, din cauza impactului cresterii provizioanelor asupra profitabilitatii operationale si a capitalizarii bancii. "Ca si alti jucatori de pe piata romaneasca, BCR a fost afectata de impactul cresterii semnificative a costurilor pentru acoperirea pierderilor din credite asupra profitabilitatii si capitalizarii, aspect reflectat in ratingul individual", considera Fitch. Calificativul "BBB" acordat bancii pentru credite pe termen lung in moneda locala si straina a fost confirmat. Totodata, ratingul BCR pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta a fost mentinut la "F3", iar cel de sprijin la "2".

Fitch apreciaza ca ratingurile pentru credite pe termen scurt si lung, respectiv cel de sustinere se bazeaza pe sprijinul potential din partea actionarului majoritar, grupul austriac Erste Bank, fiind insa limitate de ratingul Romaniei, aspect evidentiat si de perspectiva negativa a calificativelor. "Capitalizarea a fost intarita printr-un credit subordonat de la Erste Bank." Cu toate acestea, Fitch apreciaza ca nivelul capitalizarii este doar adecvat si noi injectii de capital ar putea fi necesare pentru a mentine rata solvabilitatii peste 10% si ca sa ofere protectie fata de presiunile asupra profitabilitatii intr-un mediu operational care se deterioreaza.

Cojocaru nu a dorit sa ofere mai multe date privind creditul subordonat, precizand ca acestea sunt informatii de uz intern.

Rata solvabilitatii, respectiv raportul dintre fonduri proprii si active ponderate in functie de riscuri, era de 10,38% la jumatatea acestui an conform normelor romanesti de contabilitate si de 12,7% dupa standardele de contabilitate internationale.

Reteaua puternica a bancii, eficienta si lichiditatea "confortabila" sunt cateva dintre avantajele BCR amintite de agentia de rating.

Ratingurile BRD, confirmate

Fitch a confirmat calificativele acordate BRD-SocGen pentru creditele pe termen scurt si lung, mentinand si ratingul de sustinere, ceea ce reflecta probabilitatea ridicata de sprijin acordat bancii in caz de nevoie de catre actionarul majoritar Societe Generale. Agentia a mentionat ca nu a atribuit BRD un rating individual, deoarece nu a realizat o analiza completa a bancii.

Ratingurile acordate BRD-GSG de catre agentia de evaluare sunt "BBB" cu perspectiva negativa pentru datoria pe termen lung, "F3" pentru datoria pe termen scurt si "2" pentru suportul acordat de actionarul majoritar. Grupul olandez ING a primit din partea Fitch o confirmare a ratingului datoriilor pe termen lung, insa calificativul ING Insurance a fost retrogradat cu o treapta, in urma acordului de separare a activitatii bancare de cea de asigurari.