Bancherii: Avem bani sa dam credite companiilor si populatiei, dar nu putem ignora riscurile

Autor: Ciprian Botea 27.10.2009

Bancherii voteaza la unison pentru creditele in lei, considerate mai sigure pentru ca nu implica si un risc valutar care s-a dovedit deja usturator, insa admit ca dobanzile sunt inca prea mari.



Bancile sunt in continuare dispuse sa acorde credite mediului privat, dar nu pot sa reduca marjele de dobanda, in conditiile in care riscurile au crescut exponential in ultima perioada, iar BNR continua sa practice o politica prudenta in ceea ce priveste dobanda de referinta si rezervele minime obligatorii, au spus bancherii prezenti ieri la seminarul "Ce credit este mai bun: in lei sau in euro", organizat de Ziarul Financiar si CEC Bank

"Marjele au masurat intotdeauna riscul. Este normal ca intr-o economie aflata in criza riscurile sa fie ridicate, iar bancile sa fie reticente. Aceasta reticenta este manifestata in marjele de risc, pentru ca in situatia in care creditele neperformante cresc, trebuie sa ai bani pentru provizioane si sa mai ramai si cu un mic profit", a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Bancile si-au majorat marjele de castig la lei (diferenta dintre creditele si depozitele noi) de la 2,4% in decembrie 2008 la 7,3% in august anul acesta, a punctat insa economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. Bancherii spun ca marjele reflecta evolutia riscului de credit, in conditiile in care si restantele sunt de peste doua ori mai mari. Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank, subliniaza ca neperformanta in cazul creditelor in lei este de doua ori mai mare decat la valuta.

"Cand iei o decizie de creditare nu poti sa faci abstractie de rata neperformantelor. Deteriorarea neperformantelor e un indicator care te duce in viitor si orice banca care isi calibreaza riscul trebuie sa ia in calcul neperformanta, care se va reflecta in pret", noteaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. Restantele la creditele acordate persoanelor fizice au depasit 2,2% in septembrie, comparativ cu un nivel de sub 1% in perioada similara a anului trecut, precizeaza Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Reprezentantii bancilor comerciale apreciaza ca BNR ar trebui sa impulsioneze creditarea in lei, in conditiile in care actuala configuratie de pe piata incurajeaza imprumuturile in euro. "Noi avem 65% din credite in lei. Suntem o banca cu capital romanesc, nu avem o banca-mama care sa ne dea euro ieftini. Ne luptam pe piata, iar leii sunt scumpi si populatia cere randamente mari la investitii", explica Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, mentinerea dobanzilor la lei la niveluri inca inalte.

Irimia Ionita, director executiv delegat risk management la BRD, apreciaza ca nivelul lichiditatii nu este o bariera pentru creditare, dar dificultatile cele mai importante vin din lipsa proiectelor de investitii si semnalele macroeconomice negative. "Bancile nu au apetit pentru a da credite pentru ca in acest moment fac profit din alte activitati: din operatiuni de trezorerie si din finantarea statului. Atat timp cat profitul pe aceste sectoare va fi ridicat, bancile vor pune pe planul trei creditarea economiei", apreciaza Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.