Adamescu monopolizeaza Consiliul de Administratie al Flamingo

Autor: Andrei Chirileasa 27.10.2009

Firmele Astra Asigurari si Nova Trade, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au propus opt candidati pentru Consiliul de Administratie (CA) al retailerului electroIT Flamingo International (FLA), care ar urma sa fie ales in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de pe 4 noiembrie, in conditiile in care actualul CA are doar cinci membri.

De cealalta parte, Dragos Cinca, fondatorul Flamingo si principalul actionar, cu o participatie de 27%, nu se regaseste pe lista candidatilor pentru Consiliul de Administratie, de pe care mai lipsesc Dragos Simion, fostul presedinte al companiei, si Stefan Treiber, actualul director general interimar.

Nova Trade, care detine aproape 15% din Flamingo, a propus 5 candidati, printre care si Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, care a fost numit in septembrie in functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Ceilalti candidati ai Nova Trade sunt Ovidiu Botocan, consiler juridic al Unirea Shopping Center si administrator al firmelor de constructii Baumeister si Panconstruct, Ionut Dragos Carstea, director financiar al Baumeister, Zdenek Kustka, directorul de vanzari al Flamingo, si Adrian Olteanu, directorul general adjunct al Flamingo.

Astra Asigurari, controlata de Adamescu prin intermediul Nova Trade, are trei candidati pe lista: Radu Mustatea, presedintele directoratului companiei, Ioan-Dacian Vinereanu, vicepresedintele directoratului, si Nicoleta Teodorescu, directorul juridic. Astra Asigurari detine aproape 5% din Flamingo.

Midfair Management Services, care a cumparat in septembrie un pachet de 22% din Flamingo de la fondul american QVT, l-a propus pentru Consiliul de Administratie pe Sorin Nicolae Manea, administratorul unic al firmei. Midfair este controlata de o firma din Cipru, ai carei actionari nu sunt cunoscuti, insa CNVM cerceteaza o posibila actiune concertata intre Midfair si familia Adamescu.

Se retrage Dragos Cinca?

Principala surpriza este absenta de pe lista candidatilor la CA a lui Dragos Cinca, fondatorul Flamingo, care este in mod oficial si cel mai mare actionar, cu o participatie de circa 27%.

Potrivit reprezentantilor Flamingo, doar trei actionari au facut propuneri pentru Consiliul de Administratie, nefiind inregistrate alte candidaturi pana la data limita, 22 octombrie. In aceste conditii, noua componenta a CA ar urma sa fie aleasa dintre cei noua candidati propusi, ceea ce inseamna ca Cinca nu se va regasi in viitoarea conducere. El s-a implicat activ in ultimele luni in programul de restructurare a companiei si in negocierile cu bancile si furnizorii pentru gasirea solutiilor de refinantare.

Flamingo s-a confruntat cu dificultati financiare in acest an, dupa ce vanzarile au scazut in primul semestru cu 40%, iar compania a raportat pierderi. Actionarii au aprobat la finele lunii august o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de 7 mil. euro, adresata actionarilor, care urma sa fie lansata dupa finalizarea negocierilor cu bancile finantatoare.

Dragos Simion, care s-a retras din functia de presedinte in luna septembrie, nu se regaseste nici el in viitoarea componenta a CA. De pe lista lipseste si Alexandru Ion Tiriac, fiul miliardarului Ion Tiriac, care detine 5,12% din Flamingo.

Consiliul de Administratie al Flamingo va fi ales pe o perioada de trei ani, membrii urmand sa nu primeasca nicio remuneratie pentru activitatea de administratori, aceste propuneri urmand sa fie discutate tot in cadrul AGA.

Actiunile Flamingo se tranzactionau ieri la pretul 0,0325 lei, capitalizarea companiei fiind de 5,8 mil. euro.