Economistul-sef al BNR catre banci: Ieftiniti creditele in lei

Autor: Liviu Chiru 27.10.2009

"Mi se pare enorma marja de dobanda la lei si cred sincer ca bancile omoara gaina care ar putea sa dea oua de aur", a spus Valentin Lazea.



Marjele practicate de banci intre dobanzile la creditele noi si depozitele noi in lei s-au triplat de la inceputul anului, iar unul din motive este ca bancile incearca acum sa isi majoreze castigurile pentru a acoperi pierderile din creditele acordate in trecut, spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. De partea cealalta, bancherii afirma ca deteriorarea continua a creditelor este o realitate care reflecta mediul economic dificil si pe care nu pot sa o ignore atunci cand acorda un nou imprumut.

"Asta nu este bine pentru banci. Ar trebui sa isi asume greselile si sa le vada in profituri mai mici anul acesta fata de anii trecuti. Nu sa penalizeze clientii noi", a spus Lazea la seminarul "Ce credit este mai bun - in lei sau in euro?", organizat de Ziarul Financiar si CEC Bank.

Ponderea creditelor cu restante mai vechi de 60 de zile in totalul portofoliilor bancilor s-a dublat de la inceputul anului si pana in iulie, sarind de 12%, arata cele mai recente date ale BNR. Pe zona clientilor individuali, restantele au urcat de la inceputul anului in medie cu 10% de la o luna la alta. Creditele de consum acordate fara garantii, uneori "doar cu buletinul", dupa cum erau promovate in 2006-2007, dau acum cele mai mari dureri de cap bancherilor.

Diferenta dintre dobanda medie la creditele noi in lei si dobanda medie la depozitele noi in lei a urcat la 7,3 puncte procentuale in august, de la 2,4 puncte procentuale in decembrie anul trecut, potrivit calculelor economistului-sef al BNR. "Mi se pare enorm si cred sincer ca bancile omoara gaina care ar putea sa dea oua de aur". El noteaza ca in primele opt luni creditul in valuta a inregistrat o crestere minora (daca soldul este exprimat in euro), in timp ce creditul in lei a scazut cu 9%, in termeni reali.

Aceasta chiar in conditiile in care multi dintre factorii care faceau creditele in euro mai atractive in anii trecuti - tendinta de apreciere a cursului, cresterea rapida a salariilor si posibilitatile de a face speculatii pe piata imobiliara (unde preturile sunt exprimate in euro) - au disparut. Dobanzile mari la creditele in lei sunt astfel singurul argument economic ramas in favoarea creditelor in euro, insa acestea au reusit sa impinga clientii spre finantari in valuta, desi sunt mai riscante.

"Cred ca in mod natural, foarte multi dintre doritorii de credite se uita la o perioada foarte scurta. Chiar daca angajeaza un credit pe 30 de ani, se uita doar la o perioada foarte scurta: cat este rata astazi. Bineinteles ca la valuta e mai mica", spune Radu Ghetea, presedintele CEC Bank. El reaminteste totusi ca sunt clienti care au trecut printr-un "dus rece", contractand credite cand euro era de la 3,2 lei, iar acum trebuie sa plateasca ratele la un curs de 4,3 lei pentru un euro.

Dobanda-cheie a BNR este in prezent setata la 8% pe an, in timp ce Banca Centrala Europeana a coborat dobanda la euro la 1% pe an inca de anul trecut. Pe langa dobanda, bancherii adauga la costul creditelor si o prima care reflecta riscul perceput ca respectivul client sa nu ramburseze creditul. Aceste prime de risc au urcat puternic fata de anii trecuti, astfel ca desi dobanzile de referinta au scazut, atat la lei, cat si la euro, creditele sunt acum mai scumpe decat in anii trecuti.