CULTURA ORASULUI/ Doi mari artisti

Autor: Tudor Calin Zarojanu 28.10.2009
Il stiti pe Kevin Spacey. Sapte, Suspectul de serviciu, In cautarea lui Richard, L.A. Confidential, Negociatorul, American Beauty - pentru a cita doar cele mai celebre dintre filmele in care a stralucit, in special, datorita unei rar intalnite economii de mijloace. Un fel de Gene Kackman (dar cu un temperament mult mai flegmatic si introvertit), despre care I. D. Suchianu spunea ca nu cunoaste un actor cu o fata mai inexpresiva, dar nici vreunul care sa exprime mai mult.
O recenta stire de radio (mai exact un raspuns dat unui ascultator) m-a pus pe urmele lui si ale inca unui artist cu totul special. Am putut verifica doar pe jumatate informatia, dar merita sa va spun ce am aflat.
Enigmaticul californian - caci, se pare, in viata reala e cam la fel de greu de "citit" ca pe ecran - este nu numai actor, ci si regizor, scenarist, producator si… cantaret, in genul lui Frank Sinatra, identificat in State drept "crooner" (termen care initial avea conotatii peiorative!)
Bun. Cam atat despre Spacey.
Despre Teatrul Old Vic din Londra ati auzit? A fost fondat in 1818, se afla in apropierea statiei de metrou Waterloo si a devenit celebru prin functionarea aici a Teatrului National al Marii Britanii, intre 1963 si 1976, sub conducerea lui Laurence Olivier.
Da, ati ghicit: americanul e director artistic al legendarului teatru britanic. Din februarie 2003 incoace. La conferinta de presa in care s-a facut anuntul, a venit insotit de Judi Dench (Regina Elisabetha I din Shakespeare in Love) si Elton John. Contractul managerial e pe zece ani.
Si de Johnny Logan stiti, probabil, dar poate v-a scapat faptul ca este singurul care a castigat concursul Eurovision de trei ori: de doua ori ca interpret (What's Another Year? la Haga in 1980 si Hold Me Now la Bruxelles, sapte ani mai tarziu), o data in calitate de compozitor (Why Me?, interpretata de Linda Martin, la Malmo, in 1992.
Irlandezul, pe numele sau adevarat Sean Patrick Michael Sherrard, nascut in Australia (!), s-a lansat in muzica dupa cinci ani ca alectrician, iar cariera sa include si cinematografia, jucand numeroase roluri, inclusiv in seriale TV.
Stirea de la care am pornit sustinea ca Logan e acum angajat al teatrului lui Spacey, lucru care nu se verifica nici pe site-ul institutiei, nici pe cel al compozitorului.
Dar, orisicat, merita sa ne amintim ca mai exista si astfel de oameni.
Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de duminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.
tczarojanu@yahoo.com