Banii de la o banca falimentara vor putea fi recuperati in 20 de zile

Autor: Izabela Badarau 28.10.2009

Termenul de plata al compensatiilor catre deponentii unei banci care intra in lichidare va fi redus de la trei luni (peste 60 de zile lucratoare) la 20 de zile lucratoare de la data deschiderii procedurii de faliment, incepand cu sfarsitul anului viitor, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, institutia care garanteaza depozitele a 34 de banci de pe piata locala romaneasca.

"Incepand cu 31 decembrie 2010, termenul in care Fondul va incepe plata compensatiilor va fi redus la 20 de zile lucratoare", se arata intr-un document al institutiei.

In acelasi timp, deponentii vor trebui informati asupra duratei efectuarii platilor si modalitatii de plata a compensatiilor in maxim 10 zile lucratoare, incepand cu aceeasi data. In prezent, publicarea acestor informatii trebuie facuta in 30 de zile calendaristice (21 de zile lucratoare) de catre Fond pe site-ul oficial si cel putin in doua ziare de circulatie nationala.

Obligatia de a publica aceste informatii revine si institutiei de credit ale carei depozite au devenit indisponibile, precum si institutiei de credit ce a fost mandatata pentru efectuarea platii compensatiilor. Deponentii garantati sunt exceptati de la aplicarea oricaror comisioane, taxe ori impozite pentru compensatiile primite.

Plafonul de garantare a sumelor depuse la o banca este de 50.000 de euro sau echivalentul in lei, incepand din iulie anul acesta, anterior plafonul fiind de 20.000 de euro. Clientii ING sau Garanti Bank, banci care functioneaza ca sucursale in Romania si se supun reglementarilor olandeze, beneficiaza de un plafon maxim de 100.000 de euro. Daca insa clientul are si un credit la banca intrata in stare de faliment, banii pe care ii are de incasat din depozitele facute la banca respectiva vor fi diminuati cu sumele datorate.

Prin depozite, Fondul de Garantare defineste atat depozitele la termen, cat si certificatele de depozit, conturile curente, conturile de card, obligatiuni sau alte produse similare prin care clientii bancilor economisesc.

In categoria depozitelor garantate nu intra depozitele bancilor, ale firmelor de asigurari sau ale fondurilor de pensii.

La sfarsitul primului semestru, suma depozitelor garantate constituite de persoanele fizice a urcat cu 11,3% comparativ cu sfarsitul anului trecut, la 90,2 miliarde de lei, reprezentand 73% din totalul depozitelor garantate. In cazul depozitelor constituite de persoane juridice s-a inregistrat o scadere de 1,8 procente, la 33,4 miliarde de lei, reprezentand 27 de procente din totalul sumelor garantate. In ceea ce priveste numarul titularilor de depozite garantate de Fond, acesta a ajuns la 30 iunie la 17,4 milioane de persoane, in scadere cu 4,2 procente fata de finele anului 2008.

Toate institutiile filiale de pe piata bancara romaneasca sunt obligate sa participe la Fond. Datele Bancii Nationale arata ca la sfarsitul lunii august, depozitele populatiei erau de 94 de miliarde de lei (22 de miliarde de euro), dintre care peste 30% reprezinta economii la vedere.