Datoria publica a Ucrainei s-a triplat, iar tara risca sa intre in faliment pentru ca jumatate din buget va fi folosit pentru acoperirea acesteia

Autor: Cristina Roşca 28.10.2009

Situatia economica a Ucrainei este extrem de dificila, economia se contracta intr-un ritm alarmant, datoria nationala creste vazand cu ochii, iar perspectivele unui faliment national nu mai sunt atat de indepartate.

Datoria Ucrainei s-a triplat de cand se afla la putere guvernul condus de Iulia Timosenko, iar posibilitatea ca statul sa intre in incapacitate de plata este foarte mare, crede fostul guvernator al bancii centrale a Ucrainei si unul dintre potentialii candidati la functia de presedinte al Ucrainei, Sergiy Tigipko, scrie Kyiv Post.

El a comentat datele privind ritmul de crestere al datoriei nationale a Ucrainei postate pe site-ul oficial al presedintelui. Datoria a depasit 205 mld. grivne (16,8 mld. euro) si este de trei ori mai mare decat cea de la sfarsitul lui 2007. In pofida faptului ca proiectul de buget pentru 2009 a permis statului sa emita garantii pentru creditele externe ale entitatilor economice in valoare de doar 37 mld. grivne (3 mld. euro), statul a oferit garantii in valoare de 50 mld. grivne (4,1 mld. euro), potrivit serviciului de presa al presedintelui.

Statul a pierdut fraile procesului de creditare

"S-a pierdut controlul asupra creditarii. Acest lucru inseamna ca sunt contractate imprumuturi fara a se intelege cum, cine si ce fonduri utilizeaza si daca acestea vor putea fi returnate. Faptul ca presedintele nu poate influenta procesul si doar critica guvernul pe site-ul personal indica faptul ca are loc o criza acuta la nivel politic", a spus Tigipko.

"Peste cativa ani, jumatate din bugetul de stata va fi utilizat pentru a acoperi datoriile statului. Resursele necesare pentru platile sociale vor fi utilizate in acest scop si alti bani nu vor mai ramane. Bineinteles, emisiunea de moneda se va face la capacitate maxima", a spus politicianul.

"Este evident ca principalul obiectiv al guvernului actual este sa mentina imaginea de prosperitate pana la alegerile prezidentiale, pentru ca dupa, totul sa poata sa se ruineze", a adaugat el. Ucraina a fost unul dintre cele mai afectate state de recesiunea mondiala, in prima jumatate a acestui an economia contractandu-se potrivit estimarilor cu 18%.

Fondul Monetar International a intins o mana de ajutor statului si i-a oferit un imprumut de 16,4 miliarde de dolari (11 miliarde de euro).

Pana acum Ucraina a primit 11 mld. dolari (7,39 mld. euro) si in prezent oficialii fondului si ai Ucrainei discuta termenii oferirii unei noi transe.

Ar putea sa nu primeasca noua transa de la FMI

O lege "populista" votata saptamana trecuta - potrivit careia urmeaza a se majora salariile si pensiile - pune in pericol livrarea noii transe in valoare de 3,8 mld. dolari (2,5 mld. euro) de la FMI. Fondul cere renuntarea la aceasta lege - depusa inainte de alegerile prezidentiale ce vor avea loc in ianuarie 2010 - invocand temeri ca statul sa fie victima unei crize politice acute.

"Misiunea FMI asteapta sprijinul autoritatilor, inclusiv asigurarea ca legea pensiilor si salariilor, care nu este conforma cu obiectivele autoritatilor, va fi respinsa prin veto", a anuntat institutia financiara internationala. Cel care ar urma sa promulge sau sa respinga legea este actualul presedinte Viktor Iuscenko.

Legea aprobata de Parlament prevede majorarea salariului si pensiei minime cu peste 20% pana la sfarsitul anului viitor.

Potrivit Financial Times, aceasta masura ar majora cheltuielile bugetare cu un miliard de dolari (670 milioane de euro) pana in ianuarie si cu inca 10 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro) anul viitor. Deficitul bugetar ar urca astfel pana aproape de 8% din PIB.

Exista insa unele voci care spun ca termenii impusi de FMI sunt prea duri si ar putea contribui la deteriorarea standardului de viata al ucrainenilor.

Ucraina are insa nevoie de banii de la FMI pentru a reduce deficitul bugetar, de aproape 6% din Produsul Intern Brut, si pentru a tine piept crizei financiare.

Potrivit celor mai recente previziuni ale Bancii Mondiale, economia Ucrainei se va contracta cu 15% in acest an, pentru ca in 2010 aceasta sa revina pe crestere, cu 2,5%.