Fondurile de pensii au mai incasat 25 de milioane de euro

Autor: Angela Placinta 28.10.2009

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au mai primit in administrare de la clienti contributii in valoare de 24,6 milioane de euro (105,7 mil. lei), aferente veniturilor din luna august, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

Fata de luna trecuta, sumele incasate de fondurile de pensii s-au redus usor, cu 3%.

Cele 12 fonduri de pe piata au peste 4,85 de milioane de participanti, contributia lunara a acestora fiind de 2% din venitul brut, suma care se scade din contributiile virate la bugetul asigurarilor sociale de stat. Totusi, pentru mai mult de un milion de participanti angajatorii nu vireaza contributii in fiecare luna, deoarece tot mai multe firme au probleme de lichiditati.

Sumele incasate de fonduri pentru luna august sunt la acelasi nivel ca si cele aferente lunii aprilie si mai mici decat sumele incasate pentru celelalte luni din acest an. Fondurile incaseaza contributii pentru veniturile din urma cu doua luni, ceea ce inseamna ca luna aceasta au primit in administrare sumele aferente lunii august.

Cea mai buna luna pentru fondurile de pensii a fost martie, cand contributiile au depasit 112 milioane de lei, arata datele CNPAS.