PCC: Investitia in Arpechim ar fi un dezastru pentru Oltchim

Autor: Adrian Cojocar 28.10.2009

Conducerea grupului german Petro Carbo-Chem (PCC), principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), spune ca achizitia si investitiile in valoare de circa 500 mil. euro, garantate de stat, pe care combinatul chimic vrea sa le faca in Arpechim ar fi o greseala, si ar agrava problemele financiare pe care compania le are deja.

In primele sase luni ale anului, Oltchim a generat pierderi de 27,3 mil. euro, iar valoarea contabila a firmei era la 30 iunie una negativa, de -86 mil. euro.

Grupul PCC a demarat in ultimele saptamani o campanie puternica in presa prin care incearca sa-si arate pozitia negativa fata de planul de investitii al combinatului in Arpechim. PCC detine circa 12% din Oltchim si si-a exprimat interesul pentru preluarea companiei.

Deocamdata Oltchim negociaza preluarea operatiunilor de petrochimie ale Arpechim de la Petrom, dar Ministrerul Economiei, actionarul majoritar al combinatului cu 55% din actiuni, a avansat si ideea preluarii integrale a rafinariei Arpechim prin intermediul Oltchim.

"De ce a inchis Petrom Arpechimul? Sa supere pe toata lumea sau pentru ca afacerea nu merge? Afacerea nu merge si este expirata. Vremurile s-au schimbat. Oltchim trebuie sa-si reorienteze activitatea, nu sa investeasca in niste tehnologii din trecut si nici sa intre prea tare in solutie, ci sa mentina lucrurile simple. Noi nu suntem impotriva ajutorului financiar din partea statului. Ajutorul de stat este o practica comuna in Europa, dar trebuie folosit in asa fel incat compania sa nu mai fie in pozitia de a cere din nou ajutor", spune Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare a afacerilor al grupului german PCC.

PCC este de parere ca Oltchim ar trebui sa se indrepte catre segmentele profitabile si sa nu extinda productia de PVC, compus folosit in tamplaria termoizolanta, pentru geamuri termopane, care a dus compania pe pierdere.

"Conducerea trebuie sa spuna asa: poliolii sunt profitabili deci putem merge pe polioli. Oxo-alcoolii ii avem si sunt profitabili, foarte bine. Soda caustica la fel. Avem o problema pe PVC. Trebuie sa gasim solutii pentru a mentine o capacitate mica de productie cel putin temporar, nu s-o extindem fara perspective ca va fi competitiva pe piata. Nu poti concura pe un produs de masa cu Orientul Mijlociu sau cu chinezii care au costuri de cinci ori mai reduse", a explicat Zaremba.

Poliolii sunt produse intermediare pentru obtinerea spre exemplu a spumelor poliuteranice pentru industria mobilei, iar oxo-alcoolii sunt utilizati pentru producerea sapunului si samponului.

De cealalta parte, conducerea Oltchim spune ca productia de PVC este traditional principalul lor produs si ca daca ar aplica planul propus de nemtii de la PCC combinatul ar functiona la circa 40% din capacitate, fara perspective de mentinere a locurilor actuate de munca.

"Investim in PVC pentru ca Oltchim a fost construit sa produca PVC de la bun inceput si acest produs a contribuit mereu la afacerile combinatului cu circa 40%. De ce sa nu dezvolti produsul principal pentru care exista piata si unde te stiu clientii?", intreaba retoric Radu Olaru, directorul general adjunct al Oltchim Ramnicu-Valcea.

El a precizat ca programul de investitii pe care conducerea Oltchim vrea sa-l implementeze a fost realizat in colaborare cu doua firme de consultanta internationale, specializate pe domeniul chimic si petrochimic, respectiv Nexant si Tecnon Orbichem, iar modelul financiar al proiectului a fost auditat de Raiffeisen. "S-au facut progrese si in urmatoarele zile probabil vom veni cu un comunicat. Negocierile pentru atragerea finantarii, precum si cele cu Petrom sunt in curs de finalizare si in foarte scurt timp vor fi finalizate."