Deprecierea lirei a facut din Anglia o tara a reducerilor

Autor: Andreea Mioara Neferu 29.10.2009

Lira sterlina, situata la cel mai redus nivel din ultimul deceniu fata de moneda euro, a facut ca produse incepand de la dispozitive de tip Ipod pana la autoturisme Toyota sa fie mai ieftine pentru straini, scrie Bloomberg.

Paritatea puterii de cumparare, un indicator al preturilor relative ale bunurilor, arata ca moneda britanica este cu 22% sub nivelul la care ar trebui sa se situeze, potrivit datelor obtinute de Bloomberg.

Lira sterlina nu a mai fost atat de ieftina din 1999, in conditiile in care guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a "inundat" anul acesta economia britanica cu 175 mld. lire sterline (190 mld. euro) pentru a tempera socurile economice.

"Marea Britanie este ieftina, proprietatile rezidentiale sunt ieftine, companiile sunt ieftine", este de parere Stephen Jen, manager in cadrul fondului de investitii BlueGold Capital Management si fost director al departamentului de curs valutar din cadrul Morgan Stanley. "Prietenii si familia care obisnuiau sa ma viziteze se plangeau intotdeauna de preturile ridicate din Londra, in schimb acum nu isi mai pun problema aceasta", explica Jen.

Activele britanice, de la case pana la cluburi de fotbal, s-au ieftinit in conditiile in care inghetarea pietei creditelor a tras economia britanica in cea mai grava recesiune de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fortand guvernul condus de Gordon Brown sa preia controlul in cazul a doua dintre cele mai mari banci din tara.

Produsul Intern Brut s-a redus in mod neasteptat cu 0,4% in trimestrul al treilea, a anuntat biroul national de statistica de la Londra la sfarsitul lunii octombrie.

Declinul lirei sterline alimenteaza cresterea numarului de fuziuni si achizitii din Marea Britanie, aducand in tara primele fluxuri de numerar nete pozitive din ultimii trei ani.

Banca americana Goldman Sachs a estimat in octombrie ca lira sterlina se va aprecia pana la sfarsitul anului in fata monedei euro cu 9%, pana la 89 de pence pe euro si cu 14% in raport cu dolarul, pana la 1,85 dolari per lira, in ciuda faptului ca datoria totala a tarii a ajuns sa fie de cinci ori mai mare decat Produsul Intern Brut. Jen anticipeaza ca lira sterlina va atinge un curs de schimb de 1,75 dolari pe lira.

Pe de alta parte, investitorii subestimeaza riscurile implicate de o potentiala majorare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Angliei, de la nivelul actual de 0,5%, potrivit unui studiu realizat de banca germana Deutsche Bank.

Rata dobanzii-cheie ar putea creste cel mai probabil la 1,25% pana la sfarsitul anului viitor, majorarile urmand sa apara incepand cu al doilea trimestru, conform unui sondaj realizat de Bloomberg in randul a zece economisti.