Cum jongleaza marile companii din industria zaharului cu miliardele de la Uniunea Europeana

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 29.10.2009

Producatorii de zahar isi "plimba" marfa prin toata Europa doar pentru a putea avea parte de subventii mai mari din partea autoritatilor europene. Ei se bat pentru 475 de milioane de euro anual.



Totul a inceput cand oficialii vamali belgieni au examinat documentele de transport pentru mai multe autocisterne gigantice, acestea dezvaluind o ciudata traiectorie triunghiulara pe teritoriul Europei, scrie The New York Times.

Autocisternele, fiecare transportand 22 de tone de zahar lichid, au trecut prin opt tari si au acoperit o distanta de 2.500 de mile (4.000 de kilometri) de la o rafinarie belgiana de zahar pana in Croatia si inapoi, in loc sa urmeze ruta mai directa, de 900 de mile (1.450 km).

Pe drum, autocisternele au facut un popas scurt in Kaliningrad. Brusc, oficialii au inteles ce insemna traiectoria triunghiulara. Pentru ca Rusia, si nu Croatia, era mentionata drept destinatia avuta in vedere, transporturile se calificau pentru plati speciale valoroase din programul de subventii pentru agricultura al UE.

Aproximativ 200 de transporturi au urmat aceasta ruta pe o perioada de trei ani, spun anchetatorii, aducand firmei belgiene producatoare de zahar Beneo-Orafti 3 milioane de euro (4,5 milioane de dolari) sub forma de plati speciale. In primavara, anchetatori belgieni si europeni au cercetat birourile firmei, inghetand jumatate din sumele acordate acesteia si lansand o ancheta care ar costa compania restul de 1,5 milioane de euro, si posibil mai mult.

Subventii de 50 mld. euro

In cadrul sistemului european de subventii, prin care sunt acordate peste 50 de miliarde de euro (75 de miliarde de dolari) pe an sectorului agriculturii, nicio marfa nu este mai susceptibila fraudelor decat zaharul pentru uz casnic, spun expertii.

In Europa exista aproximativ 2,5 milioane de acri de campuri de sfecla de zahar care vor produce 16,7 milioane de tone metrice de zahar in acest an pentru o industrie cu o valoare de 7 miliarde de euro. Anul trecut, UE a acordat 475 de milioane de euro ca subventii pentru zahar. Apoi, a mai cheltuit 1,3 miliarde de euro pentru a reforma un regim de subventii atat de generos, incat a determinat pana si Finlanda sa inceapa sa produca mai mult zahar.

Producatorii de zahar de pe intreg continentul au profitat, de la Italia, unde firma Italia Zuccheri a primit peste 139 de milioane de euro, pana la Franta, unde mai multi producatori au primit 128,5 milioane de euro.

Cand este vorba de atat de multi bani, sistemul subventiilor pentru zahar se transforma usor intr-o tinta. Conform diviziei antifrauda a Europei, OLAF, in perioada 2005-2008 s-au inregistrat nereguli si fraude legate de subventii pentru zahar in valoare de 67 de milioane de euro. Multe tari au fost penalizate cu alte milioane in ultimii ani pentru inspectii de suprafata. In 2008, OLAF a cercetat 34 de cazuri de frauda implicand 4,4 milioane de euro, acestia spunand ca cifra este in realitate mult mai mare, avand in vedere ca multe cazuri nu sunt descoperite.

Subventiile distorsioneaza piata

Criticii sustin de mult timp ca sistemul european de subventii distorsioneaza piata, concurenta si impinge preturile in sus. Acest lucru este in mod special valabil pentru zahar. In Europa, preturile zaharului sunt cele mai ridicate pe cap de locuitor din toate regiunile din lume si cu aproximativ 20% mai ridicate decat in Statele Unite.

Anchetatorii spun ca fraudele au o contributie semnificativa la cresterea preturilor din cauza milioanelor pierdute sub forma de venituri necolectate si plati de subventii nemeritate.

In plus, in Germania, Ungaria si Belgia sunt in curs de desfasurare o serie de anchete privitoare la activitati prin care se are in vedere fixarea preturilor si impartirea clientilor si a teritoriului.

Europa recunoaste aceste probleme si este in curs de a adopta reforme menite sa reduca subventiile pentru zahar si numarul cazurilor de frauda asociate acestora.

Poate cel mai des intalnita schema folosita pentru a insela sistemul este amestecare de zahar ieftin din trestie de zahar de peste hotare cu zahar european din sfecla de zahar, care reduce costurile de productie si majoreaza volumele. Companiile care procedeaza in acest fel adesea nu declara tara reala de origine, ceea ce este ilegal.

Cruciada impotriva fraudelor

Grecia, Italia si Belgia au fost obligate sa returneze o suma totala de peste 10 milioane de euro din cauza unor controale improprii privitoare la cazuri de amestecare a zaharului. In prezent, Germania se afla in centrul atentiei din acest punct de vedere. Politia a cercetat fabrici si apartamente ale unor executivi corporatisti, confiscand computere si documente.

Vara trecuta, aproape 300 de anchetatori au inceput sa cerceteze operatiunile companiei de comercializare a zaharului August Topfer cu o vechime de aproape un secol. Au fost cercetate aproximativ 35 de locuri. Se banuieste ca August Topfer a solicitat in mod fraudulos subventii pentru zahar care nu a provenit din UE.

Avocatul lui Topfer, Klaus Landry, sustine ca firma sa nu a amestecat diferite tipuri de zahar, spunand ca la baza anchetei din acea vara stau motive de natura politica. Landry a declarat ca procurorii nu inteleg sistemul subventiilor pentru zahar.

Schemele de amestecare au cateodata drept rezultat produse exotice, zahar amestecat cu ceai sau cacao. In acest fel, exportatorii isi pot declara produsele drept alimente procesate, platind astfel taxe vamale mai reduse sau zero.