Reactia la competitie: Plaza si Bucuresti Mall le cer retailerilor sa-si prelungeasca programul

Autori: Cristina Stoian , Cristi Moga 29.10.2009

Dezvoltatorul imobiliar Anchor Grup, care detine centrele comerciale Plaza Romania si Bucuresti Mall, a hotarat prelungirea programului de lucru cu o ora, pana la 23:00, decizie care i-a nemultumit pe unii retaileri, mai ales pe cei de fashion (incaltaminte, imbracaminte, accesorii) care spun ca vanzarile nu vor creste semnificativ in acest interval.

"Ne-au comunicat ca fac aceasta miscare pentru atragerea clientilor. Probabil deschiderea mallului Cotroceni Park a influentat prelungirea programului, dar retailerii de textile si incaltaminte stiu ca dupa ora 22:00 clientii nu mai trec prin magazine pentru cumparaturi. Poate pentru zona de entertainment- restaurante, cafenele, cinema - se justifica, dar pentru ceilalti retaileri nu", explica Mihaela Nicolescu, director HR al retailerului Dinasty Prod, care detine magazinele Alb si Negru si Dinasty.

Programul celor doua malluri detinute de Anchor Grup a fost pana in aceasta luna cuprins intre orele 10:00 si 22:00, urmand ca din noiembrie pana la sfarsitul anului sa se prelungeasca cu o ora.

"Vom prelungi orarul pe perioada sarbatorilor pana la ora 23:00 deoarece in ultima vreme tendinta consumatorilor este de a petrece mai mult timp seara in centrele comerciale. Dorim sa venim in intampinarea acestora si am decis sa modificam programul de lucru pentru Bucuresti Mall si Plaza Romania", a declarat Radu Tanasescu, COO al companiei Anchor Grup, proprietarul Bucuresti Mall si Plaza Romania.

El spune ca prelungirea programului de functionare in data de 22 octombrie, cand Plaza Romania a implinit cinci ani de la inaugurare si a fost deschis pana la ora 2, a adus un numar record de vizitatori, justificand astfel decizia de a prelungi programul si in alte zile. Retailerii par a nu fi insa de aceeasi parere.

"Vom avea cheltuieli suplimentare pentru ca tot ce trece dupa ora 22:00 se considera ora de noapte si se plateste dublu. Mai este problema transportului in comun. Angajatii nu au cu ce sa se intoarca acasa la acea ora, iar compania va trebui sa le asigure transportul, ceea ce inseamna alte cheltuieli in plus", spune directorul de resurse umane al Dinasty Prod, companie care a rulat in 2008 afaceri de 5 mil. euro.

"Nu avem o firma atat de mare pentru a pune la dispozitie o masina pentru cei trei angajati care lucreaza in tura de dupa-amiaza. Nu suntem de acord cu noua schimbare, despre care nici nu am fost intrebati. Am primit o instiintare din partea mallului in care scrie despre o clauza din contract potrivit careia dezvoltatorul are dreptul de a modifica orarul, care nu poate fi mai mic de 12 ore", spune si un reprezentant al magazinelor de incaltaminte Bata.

Cu o situatie similara s-au confruntat si retailerii din alte centre comerciale in trecut, dar din lipsa vanzarilor dezvoltatorii au renuntat la noul program. Unirea Shopping Center a prelungit in urma cu doi ani programul pana la 24:00 in perioada sarbatorilor, fara efecte pozitive la nivelul vanzarilor, potrivit retailerilor.

Nici retailerii din Cotroceni Park nu sunt multumiti de programul prelungit din weekend (pana la ora 24.00) si spun ca au inaintat ca si cei din Plaza Romania si Bucuresti Mall solicitari pentru reducerea orarului de lucru.

"Nu se justifica costurile, atat cele fixe, pentru curentul electric, cat si cele cu personalul", este de parere Adrian Cazu, directorul de magazine al Benvenuti.