Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani

Autor: Mirabela Tiron 29.10.2009

Dan Ioan Popp, proprietarul dezvoltatorului imobiliar Impact, a spus ca in conditiile actuale proiectul Dealul Lomb din Cluj ar putea fi finalizat in 20 de ani si nu in opt ani, cum a crezut initial.

"Noi punem pe masa tot ce avem si asteptam ca partenerii sa vina si sa aleaga ce ii intereseaza, insa acestia nu vin", a declarat Dan Ioan Popp, in cadrul unui seminar de real estate. Proiectul Dealul Lomb, estimat la 650 de mil. euro, va cuprinde in jur de 6.000 de locuinte, dintre care 3.200 vor fi case si 2.500 apartamente. Viteza de dezvoltare a proiectului este corelata cu capacitatea de absorbtie a pietei. Anul acesta cererea de locuinte si case a scazut, ceea ce va duce la amanarea finalizarii unor proiecte. Impact a castigat in urma cu doi ani licitatia pentru realizarea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb, la acest proiect primaria urmand sa contribuie prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor si a infrastructurii necesare. Pe langa unitatile locative, cartierul Dealul Lomb va dispune si de zone de agrement, centre comerciale, unitati de invatamant si centre medicale.

Amanari pe banda rulanta

Acesta este doar unul dintre proiectele imobiliare a caror finalizare s-a prelungit, tinand cont ca si pe piata de retail doar 50% din proiectele anuntate pentru acest an au fost finalizate, dupa cum sustine Andrei Vacaru, retail consultant al companiei Jones Lang LaSalle (JLL Romania).

"In plus, din 100 de proiecte de care se vorbea pe piata, doar sase merg mai departe. Mai grav este ca au fost inghetate si proiecte aflate in stadiu avansat de dezvoltare", a spus Vacaru, adaugand ca in cazul celor 100 de proiecte anuntate dezvoltatorii au cumparat terenurile in 2007-2008, cand preturile se situau la un nivel mult prea mare. Din punctul lui de vedere, piata de retail ofera oportunitati pentru dezvoltatorii care cumpara terenuri acum si dezvolta la preturile actuale, in timp ce aceia care au cumparat terenuri pentru astfel de proiecte in 2007-2008 sunt dezavantajati.

"Pe piata este inca panica, simtita atat din partea dezvoltatorilor, cat si din partea retailerilor. Proiectele de mari dimensiuni nu mai sunt sustenabile pentru orase din afara Bucurestiului. Inca se cauta modalitati de adaptare la noua situatie de pe piata. Se dau reduceri de chirii si alte facilitati, dar fara un nivel minim al chiriei este greu sa mergi mai departe."

Valoarea proprietatilor a scazut

"Anul acesta valoarea unor proprietati imobiliare din portofoliul nostru s-a redus in unele cazuri cu 10% fata de anul trecut, iar in alte cazuri cu 60-70%", a declarat Mihai Grigore, COO al Colliers International Romania, care mai adauga ca si taxele percepute de companie s-au redus cu 50% in conditiile actuale.

Radu Lucianu, managing director al CBRE Eurisko Romania, a spus ca este normal ca proprietatile sa isi piarda valoarea, avand in vedere ca situatia de pe piata s-a schimbat. El a mai mentionat ca in urmatorii trei-cinci ani preturile de anul tecut nu se vor mai intoarce.