BNR scapa euro din mana la peste 4,3 lei, dealerii iau in calcul si un curs de 4,45-4,65 lei

Autor: Liviu Chiru 29.10.2009

Bancile straine, care au beneficiat de ajutoare de la statele lor pentru a supravietui, pun presiune pe leu speculand criza politica.



BNR nu a mai putut sa tina in frau euro, care a urcat ieri peste 4,31 lei pe piata de la Bucuresti, dupa ce fusese tranzactionat miercuri noaptea si la 4,33 lei pe pietele off-shore, adica foarte aproape de minimele istorice inregistrate la inceputul anului.

Valul de pesimism care a maturat pietele internationale saptamana aceasta a gasit leul deja slabit de perpetuarea crizei politice de la Bucuresti, iar BNR nu s-a mai putut opune unei cresteri a cursului. Leul a pierdut totusi mai putin in fata euro decat zlotul polonez sau forintul maghiar. Pe de alta parte, niciuna dintre cele doua monede nu se gaseste acum aproape de minimele istorice, asa cum se intampla in cazul leului.

BNR a calculat ieri un curs de 4,3079, cu 0,84 bani peste nivelul din ziua precedenta. Euro nu mai trecuse insa de pragul de 4,3 lei la cursul oficial de la jumatatea lunii februarie. La acea vreme Romania nu avea insa incheiat un acord de finantare externa cu FMI si UE.

Leul a intrat iar sub presiunea bancilor straine, dintre care multe au apelat in ultimul an la ajutorul de stat pentru a-si acoperi pierderile provocate de investitiile foarte riscante facute pe pietele financiare.

Ieri dimineata Banca Nationala a fost nevoita sa vanda valuta in volume mari, prin intermediul mai multor banci locale importante, pentru a cobori euro de la 4,32 spre 4,31 lei. In timp ce leul a recuperat usor teren doar cu ajutorul BNR, in Polonia si Ungaria investitorii au considerat ca este cazul pentru o corectie dupa deprecierile abrupte din prima parte a saptamanii, astfel ca zlotul si forintul s-au intarit.

Abia spre sfarsitul zilei euro a coborat spre 4,3 lei, cand pietele internationale au reactionat la anuntul privind reluarea cresterii economiei SUA. Desi cursul a trecut de un prag psihologic important, pentru care BNR s-a luptat fara sa scuteasca niciun efort in ultima luna, dealerii bancilor locale nu cred intr-o depreciere abrupta a leului, cel putin nu pentru moment. "Exista un risc binar. Daca se aliniaza viziunile politice cu cele ale BNR si FMI, vom ramane la aceste niveluri. Daca insa nu se aliniaza, iar BNR lasa cursul din mana, euro ar putea sa urce mult, la 4,45-4,65 lei", a comentat dealerul unei banci locale importante.

Nerespectarea acordului incheiat cu FMI si UE a fost considerata inca din primavara principala amenintare pentru stabilitatea leului.