FOCUS/ Premiera in Romania: marti incepe Festivalul Klezmer

Autor: Pop Ioan 01.11.2009

De marți, 3, pana duminica, 8 noiembrie, Clubul Țaranului Roman va gazdui primul festival klezmer din Romania, intitulat "Jazz meets klezmer". Astfel Bucureștiul va putea sa descopere frumusețea acestei muzici care alterneaza intre ritmic și melodios, intre verva saltareața și tristețea nesfarșita. La eveniment au fost invitate grupe din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia și Austria.

Muzica klezmer este, de multa vreme, muzica traditionala a evreilor din estul Europei si reprezinta o mostenire muzicala importanta, numarandu-se printre cele mai vechi. Astazi, klezmer-ul este redescoperit de catre generatiile mai tinere si e combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se intr-un aliaj impresionant.
Proiectul este o initiativa a Forumului Cultural Austriac si e sustinut de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia ERSTE, Centrul Ceh, Institutul Cultural Polonez, Compania de Asigurari Grawe Romania, BCR, grupul austriac OMV, Petrom si Hotel K+K Elisabeta.

Programul evenimentelor este urmatorul:

3 noiembrie - Hakeshet Klezmer Band, Romania, ora 20.00
4 noiembrie - Di Naye Kapelye, Ungaria, 20.00
5 noiembrie - Klec, Cehia, 20.00
6 noiembrie - The Klezmer Connection, Austria, 20.00
7 noiembrie - Vienna Klezmer Band, Austria, 20.00
8 noiembrie - Klezmaholics, Polonia, 20.00

Locatie: Clubul Taranului Roman.
Clubul Taranului Roman este situat in Sos. Kiseleff nr. 3 (intrarea prin Str. Monetariei), Bucuresti. Intrarea la evenimente costa 10 lei; biletele sunt puse in vanzare la Clubul Taranului.
Scurte portrete

RO-Hakeshet Klezmer Band este prima formatie de muzica evreiasca din Romania, infiintata in anul 2005. Echipa este alcatuita din doi violoniști, un cantareț la clarinet, altul la contrabas, un trombonist, un pianist, un acordeonist si toboșari. Line-up: Gabi Ardelean, Ari Nagy Sandor, Boros Konrad Peter, Nicolae Nistor-Levi, Ion Pintea, Ilie Pop, Andrei Seidler si solista Kovari Katalin Eszter.

HU-Di Naye Kapelye a fost fondata in 1994. Membrul fondator Bob Cohen a strans un grup internațional de muzicieni dedicați cautarii radacinilor muzicii idiș in regiunea carpatina. Insa aceștia nu s-au dus sa le caute prin muzee. Fragmente prinse in inregistrari mai vechi au fost invațate de la lautari țigani și confirmate de evreii care inca mai traiesc aici. Ei privesc tradiția ca pe o alternativa estetica viabila la trendul zilei de azi. Di Naye Kapelye se simte acasa interpretandu-și muzica in cluburi de muzica alternativa, pe la nunți evreiești și in familiile vechi evreiești din Ungaria.

www.dinayekapelye.com

CZ-Klec a fost fondata in 1979 la Praga, in Republica Ceha. "Klec" este cuvantul pentru "cusca" in limba ceha si se pronunta KLET.
Muzicienii: Martin Smid, Jiri Vana, Jan Svamberg, Jakub Schmid, Stefan Culik, Adam Gebert interpreteaza melodii klezmer, muzica tiganeasca si piese din propriul repertoriu, cateva cantece in idis si multe in ceha, totul completat cu instrumente atipice pentru klezmer, ca de exemplu corn, flaut si trompeta.

www.klec.cz

A-The Klezmer Connection - patru barbați imbracați in negru, cu palarii tradiționale, și o femeie in roșu și portocaliu: un contrast scenic reușit. In persoana lui Georg Winkler "klezmorim"-ii au un clarinetist care și-a gasit in muzica clasica profesia, iar in cea idiș pasiunea. Bernie Rothauer (chitara, percuție) reprezinta deja un nume in Salzburg; Hubert Kellerer (acordeon) este cel mai "tanar" in trupa care s-a constituit acum trei ani, și totuși el convinge printr-o siguranța rutinata. Marion Ellmer este vocea, iar Peter Aradi ține isonul la contrabas.
Deși nici unul dintre cei cinci nu este de proveniența evreiasca, cu toții au ințeles cum sa trezeasca forța de expresie a muzicii idis. www.klezmerconnection.at

© kipfler.at


A-Vienna Klezmer Band - un șef de orchestra din Viena, o cantareața evreica din Cernauți, un acordeonist din Kiev, care este și un virtuoz al naiului, un basist din Ungaria și un percuționist din Stammesdorf s-au intalnit pentru a forma aceasta grupa. Aceasta interpreteaza muzica klezmer, muzica populara evreiasca, amestecata in diferitele țari cu tradițiile muzicale locale. Klezmer-ul este combinat, in funcție de program, cu jazz, muzica clasica, blues sau tangou - atat instrumental, cat și vocal.

www.viennaklezmerband.com
© Georg Winkler

PL-Klezmaholics. Grupul a luat naștere in 2006, fiind inființat de catre Piotr și Mikolai. Curand, acest duo a devenit cvintet. Prima distincție a obținut-o la Festivalul Internațional de Muzica Folk Mikołajki Folkowe 2007 din Lublin, iar primul CD a fost inregistrat in cadrul proiectului Jewish Songbook, proiect finanțat de catre Ministerul Polonez al Culturii. La ora actuala Klezmaholics-ii lucreaza la proiectul Jazz Midrash, ce conține cantece tradiționale evreiești, psalmi și un numar de compoziții noi. Textele catorva dintre cantece sunt scrise in dialogul midrash tradițional, trateaza insa de teme de actualitate.