Companiile au fost nevoite sa plateasca dobanzi mai mari la euro in august

Autor: Ciprian Valentin Botea 01.11.2009

Dobanda medie la creditele noi in euro acordate companiilor a crescut in august cu peste jumatate de procent, in timp ce bonificatiile la depozite s-au mentinut la un nivel similar, bancile incercand sa acopere din marja mai mare pierderile din creditele neperformante.
Dobanzile percepute de banci pentru creditele noi in euro acordate companiilor a urcat in august la o medie de 6,31% pe an, comparativ cu 5,75% pe an in luna precedenta. In acelasi timp, dobanda la depozite a ramas constanta la circa 3,6% pe an, arata datele BNR.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, dobanda medie la imprumuturile in euro acordate companiilor a coborat cu aproape 1,5%.
Insa, in acelasi interval, rata dobanzii EURIBOR - principalul indicator al costului creditelor in zona euro - a scazut de circa cinci ori.
Bancherii spun ca portofoliile de credite acordate companiilor s-au deteriorat rapid in ultima perioada pe fondul cresterii numarului falimentelor si al scaderii drastice a vanzarilor. In acest context, si bancile devin mai atente la modul in care isi plaseaza banii.
In cazul creditelor pentru populatie, dobanzile au scazut cu aproape 0,4% in august comparativ cu luna precedenta, pana la 8,05% pe an, situandu-se totusi peste nivelul consemnat in aceeasi perioada din 2008.
Dobanzile la depozite au scazut mai repede in conditiile unei relaxari a competitiei pentru atragerea de resurse.
"Ratele dobanzilor au continuat sa se reduca atat pentru depozitele, cat si pentru creditele noi, ajustarea descendenta a celor din urma mentinandu-se insa mai lent, evolutia reflectand procesul de atenuare a intensitatii competitiei dintre banci pentru atragerea de resurse", afirma expertii BNR.
Marja de castig a bancilor pe segmentul creditelor si depozitelor pentru populatie se mentine totusi cu un punct procentual peste nivelul din august anul trecut, reflectand o crestere a riscului de nerambursare.
In schimb, la lei marjele de castig se afla pe un trend ascendent, in conditiile in care bancile isi pot plasa fondurile in moneda nationala in titluri de stat si se pot dispensa de cererea privata.
Costul de risc suportat de banci, reflectat in cresterea cheltuielilor cu provizioanele, s-a accentuat in ultimele luni pe fondul accelerarii ratei somajului si a scaderii veniturilor disponibile atat pentru populatie, cat si pentru companii.
Cheltuielile bancilor cu provizioanele au urcat in august cu 788 de milioane de lei, in conditiile in care si restantele la credite mai mari de 60 de zile - incadrate, potrivit reglementarilor BNR, in categoriile indoielnic si pierdere - au crescut in acelasi ritm. De la o luna la alta provizioanele acopera din ce in ce mai greu creditele neperformante.
Bancherii spun ca nu pot ignora problemele din portofoliile deja existente in momentul in care acorda credite noi, pentru ca nu au nicio certitudine ca rata de neperformanta a acestora va fi mai mica decat cea inregistrata in cazul creditelor existente.