Privatizarea, solutia guvernului polonez pentru datoria publica

Autor: Andreea Neferu 01.11.2009

Guvernul de la Varsovia mizeaza pe un program ambitios de privatizari in valoare de 8,9 mld. euro ce urmeaza a se derula pe o perioada de doi ani, pentru a reduce datoria publica masiva, scrie Financial Times.
Ministrul polonez de finante Jacek Rostowski a declarat ca planurile sale privind privatizarea unor active de stat, printre care si Bursa de la Varsovia si companiile energetice, sunt necesare pentru a mentine nivelul datoriei publice la sub 55% din Produsul Intern Brut.
Datoria publica a Poloniei a crescut de la 47% din PIB in cursul anului trecut la putin sub 50% in 2009, iar guvernul face eforturi pentru a evita o noua majorare in 2010. Cea mai mare temere a Poloniei ramane datoria publica, ce nu poate depasi pragul maxim de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. "Trebuie sa obtinem o reusita prin intermediul acestui program de privatizare in masa pe care guvernul intentioneaza sa-l implementeze. Sunt sigur ca nu vom atinge pragul de 55%", a declarat Rostowski.
Anul acesta, guvernul polonez a incasat dividende substantiale de la companiile in cadrul carora detine actiuni, insa profiturile de anul viitor sunt estimate a fi cu mult sub cele inregistrate in 2009. Aleksander Grad, ministrul polonez al Trezoreriei, care va superviza programul de privatizare, a afirmat intr-un interviu recent ca "planul nostru este realist si il vom duce la capat in urmatoarele 18 luni daca situatia de pe piete nu se va inrautati".
Polonia este singurul stat din Uniunea Europeana care a reusit sa evite recesiunea si ar putea inregistra un avans economic de 1,2% anul acesta, insa in pofida masurilor adoptate de guvernul de la Varsovia, deficitul bugetar al tarii a urcat anul acesta la peste 6% din PIB. Anul viitor, deficitul bugetar ar putea atinge un nivel record, potrivit lui Rostowski, care a adaugat ca "impozitele percepute de stat au crescut deja destul de mult".
O alta problema extrem de dificila pentru statele din intreaga lume, somajul, nu are aceeasi amploare in Polonia, unde a urcat cu doar un procent in timpul crizei, pana la 8%, potrivit agentiei de statistica a Uniunii Europene, Eurostat.
Rostowski pune evolutia destul de modesta a somajului din Polonia pe seama intreprinderilor mici si mijlocii, care au mai fost afectate de probleme la inceputul deceniului si au devenit mai rezistente ulterior.
In conditiile in care problemele economice incep sa se tempereze, guvernul de la Varsovia isi indreapta din nou atentia catre obiectivul de a se alatura zonei euro. Promisiunea facuta in toamna lui 2008 de premierul polonez Donald Tusk, potrivit carei Polonia va adopta moneda euro pana in 2012, a pierdut orice sansa de a se materializa dupa ce a devenit clar ca tara nu va putea indeplini criteriile de convergenta.