Cati straini se trateaza anual in clinicile romanesti

Autor: Ioana David 01.11.2009

In timp ce in Cehia 80.000 de straini cheltuiesc anual 22,3 mil. euro pentru tratamente medicale scumpe, pe piata locala circa 10.000 de straini au accesat servicii medicale de stat sau la operatorii privati.



In conditiile in care sistemul sanitar se confrunta cu probleme grave de finantare, iar clinicile private nu au forta necesara pentru a se promova in afara, turismul medical ramane accesibil tarilor europene dezvoltate precum Germania sau Franta sau statelor asiatice.
"In 2008 pe teritoriul tarii noastre au fost acordate servicii medicale unui numar de 1.622 de persoane asigurate pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene sau din Europa Centrala si de Est, iar in primul trimestru al anului 2009 au fost acordate servicii medicale unui numar de 132 de persoane", au spus reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
In 640 dintre cazuri, serviciile medicale au fost achitate integral de straini, iar in celelalte cazuri au fost decontate in baza cardului european de asigurari sociale de sanatate. Celor 1.600 de oameni raportati la CNAS se adauga peste 8.500 de straini raportati de principalele clinici private, ceea ce duce numarul total in jurul a 10.000 de oameni.
In Cehia spre exemplu, numarul strainilor care se trateaza este in crestere, de la 69.000 in 2007 la 79.000 in 2008, potrivit datelor de pe site-ul firmei de cercetare PMR Publications. Cei mai multi pacienti au venit din Slovacia, circa 20%, si au solicitat tratamente scumpe precum transplanturile. Pe de alta parte, circa 88.700 de cehi s-au tratat in afara, costurile fiind estimate la circa 14,3 mil. euro.

La privat, strainii vin la recomandarea prietenilor
"Anul trecut in jur de 13% din pacienti au fost straini. Este vorba si de expati, si de persoane care sunt in trecere prin tara, dar si de oameni care au venit sa se trateze special la noi", a spus Catalin Popa, CEO al spitalului Euroclinic. La sfarsitul anului trecut, in cadrul Euroclinic erau 50.000 de pacienti, ceea ce inseamna ca circa 6.500 de straini au fost tratati in spital.
"In tarile asiatice de obicei se manifesta puternic turismul medical. La nivelul Europei se practica intre tarile Uniunii Europene. De exemplu persoane din Olanda care merg in Germania din cauza listelor lungi de asteptare sau persoane care merg din Anglia pentru tratament in Franta si Germania", afirma Popa.
Printre cazurile recente de straini care au venit la Euroclinic se numara o persoana din SUA, care la recomandarea unei prietene si-a pus o proteza de genunchi, sau o alta persoana din Canada care a beneficiat de o proteza de sold. Popa spune ca in Canada listele de asteptare sunt foarte lungi. De la un prim contact cu medicul pana la o operatie de punere a protezei dureaza un an. Tratamentul pentru o proteza de sold se ridica la 4.000 de euro, din care 1.500 de euro reprezinta proteza in sine. "In viitor nu cred ca se va practica in Romania turismul medical de o scala serioasa", mai spune Popa.

Circa 20 de straini se trateaza zilnic la privat
Majoritatea clinicilor private din Bucuresti trateaza straini, in principal expati care lucreaza la companii multinationale. "Cred ca in jur de 20-30 de straini se trateaza zilnic. Sunt in general expati sau oameni care sunt in trecere prin tara sau au o urgenta", spune Mihail Marcu, presedintele retelei de clinici MedLife.
In cadrul retelei Centrul Medical Unirea (CMU) din cei aproximativ 75.000 de abonati, peste 1.000 sunt expati. Sergiu Negut, directorul executiv al CMU, spune ca Romania nu are niciun avantaj in atragerea de straini, tarifele low-cost practicate bazandu-se pe o infrastructura slaba.
"Sunt trei factori pentru care alte state sunt destinatii de turism medical. In primul rand sunt destinatii turistice, cum este cazul statelor din sud-estul Asiei. In al doilea rand au dezvoltat spitale private la nivel occidental, iar tarifele sunt la o fractiune din cele europene. Iar pe de alta parte, corpul medical robust este scolit in universitati occidentale", afirma Negut.
Pe de alta parte, o categorie speciala o reprezinta serviciile stomatologice, multi straini, in special romani plecati in afara, vin in tara pentru tarifele mici. "Exista trei tipuri de pacienti: romanii plecati care vin sa se trateze, strainii care locuiesc aici si strainii care vin pentru turism dentar", spune Vlad Naicu, unul dintre proprietarii MG Medical, retea de clinici stomatologice.
El spune ca de cand suntem in UE, majoritatea firmelor de asigurari din afara deconteaza facturile romanesti. Strainii vin pentru tratamente stomatologice pe piata locala datorita preturilor de patru ori mai mici fata de restul tarilor europene.