Marius Ghenea va preda antreprenoriatul la scoala de afaceri fondata de Soros

Autor: Adelina Mihai 01.11.2009

Marius Ghenea, 41 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri locali, va preda un curs de antreprenoriat in cadrul programului de Executive MBA adus pe piata locala de scoala de afaceri CEU Business School.
"Am primit aceasta propunere de la conducerea scolii de afaceri, in ideea ca pentru cursul lor de antreprenoriat au nevoie de un antreprenor cu o experienta locala specifica", sustine Ghenea, care a participat in ultimii ani la diverse conferinte si seminarii pe tema antreprenoriatului, adresate studentilor care urmau studii universitare si post-universitare.
CEU Business School, cu sediul la Budapesta, este una dintre cele mai vechi scoli de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est si a fost sponsorizata de George Soros in anii '90. Din 2006, scoala ofera un program de Executive MBA pe piata locala.
Absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Ghenea a infiintat in 1994 compania Flamingo Computers, in care si-a vandut participatia in 2001, cand avea o cifra de afaceri de 50 mil. dolari. In prezent, el este implicat in mai multe businessuri, detine mai multe magazine online si are afaceri in domeniul distributiei IT&C.

Nu va atasati de business!
Printre cele mai mari reusite ca antreprenor, Ghenea enumera faptul ca a gasit echipe de angajati valorosi de-a lungul timpului.
"Un alt lucru foarte bun pe care l-am facut a fost ca am privit fara prejudecati la toate optiunile de exit, asa cum toti antreprenorii ar trebui sa faca, fara sa se gandeasca la afacerea lor ca la ceva de care nu pot sa se desparta sau nu vor sa se desparta niciodata. Acest lucru m-a ajutat sa materializez investitiile mele prin exit-uri de succes si sa merg mai departe catre noi investitii, cu sumele realizate", explica Ghenea.
In ceea ce priveste greselile pe care le-a facut ca antreprenor, Ghenea le pune in prim-plan mai ales pe cele legate de relatia cu angajatii. "Unora nu le-am dat suficienta incredere, desi o meritau, pe altii nu i-am eliminat mai repede din echipa, desi ar fi trebuit, iar pe multi dintre ei nu i-am ascultat suficient de atent. Uneori, ca si altor antreprenori, mi s-a intamplat si mie sa cred, cu lipsa de modestie, ca «eu stiu mai bine»", adauga Ghenea, care spune ca incearca sa nu mai repete astfel de greseli.
Desi spune ca absolvirea unui program de MBA nu este un "must have" pentru un antreprenor de succes, Ghenea crede ca programul ar putea aduce o imbunatatire a calitatilor si a sanselor pe care le are antreprenorul in dezvoltarea afacerii. "Un program MBA ar trebui sa fie, in mod ideal, o intalnire a practicii antreprenoriale, pe care multi dintre cursanti o au deja, cu teoria de business care poate adauga ceva structura si eficienta in aceasta activitate practica", explica Ghenea.
El apreciaza ca multe din temele de discutie din cadrul unui MBA au in realitate un rol educational mult mai semnificativ in Bucuresti decat ar avea in Londra sau Roma, deoarece in Romania rolul si locul antreprenorilor este inca unul confuz si ingrat, chiar daca e clar ca afacerile antreprenoriale sunt cele care asigura baza economica viabila a oricarei economii.

Sfatul pentru viitorii antreprenori: Ganditi-va de trei ori inainte!
Unul dintre sfaturile pe care omul de afaceri le da celor care vor sa intre in antreprenoriat in aceasta perioada este sa se gandeasca intai daca vor sa renunte la siguranta pe care o au in prezent pentru a incepe o activitate care este destul de riscanta. De asemenea, el ii mai avertizeaza pe cei care vor sa devina antreprenori cu privire la faptul ca de­mararea unui nou business pe o piata aflata in scadere poate fi o oportunitate, dar care trebuie gestionata cu atentie. "Nu in ultimul rand, trebuie sa se gandeasca foarte serios daca au banii necesari pentru a porni afacerea pe care si-o doresc: daca nu au acesti bani disponibili, va fi oricum foarte greu sa atraga finantari sau investitori in proiectul lor, asa ca risca sa inceapa o activitate cu unele investitii, sa ajunga doar la jumatatea drumului si apoi sa fie nevoiti sa se opreasca, din lipsa de fonduri, astfel pierzand probabil si banii investiti pana atunci", mai spune el.
In ceea ce priveste domeniul in care omul de afaceri
i-ar sfatui sa inceapa o afacere pe viitorii antreprenori, acesta nu conteaza asa de mult atata timp cat exista o minima experienta intr-o anumita zona de activitate. Este totusi de preferat sa inceapa un business de servicii in aria sa de expertiza, daca finantarea initiala nu este foarte mare.
"Multi antreprenori pleaca la drum in afaceri despre care nu au nici cea mai mica idee, dar care suna foarte atractiv - iata si motivul pentru care foarte multi esueaza", conchide Ghenea.