Google: Fotografiem strazile din Romania. Anul viitor vor fi online

Autor: Sabin Popescu 01.11.2009

Google Street View, serviciul online care le permite utilizatorilor sa vada imagini panoramice capturate pe strazile principalelor orase din lume, ar putea include si Romania din 2010.



Google, operatorul celui mai important motor de cautare pe internet, a luat la rand drumurile Romaniei, precum si ale altor tari din Europa de Est, pentru a realiza fotografii panoramice la nivel de strada, astfel incat utilizatorii care acceseaza serviciul online Google Maps sa se poata plimba virtual pe strazile principalelor orase ale tarii.
"Avem mai multe masini care colecteaza imagini pentru Street View in diverse regiuni ale Europei si am fost si in Romania", a precizat pentru ZF Alla Zabrovskaia, directorul de comunicare al biroului Google din Rusia.
"Acum suntem in faza de fotografiere, dupa care tehnicienii vor procesa imaginile si vor realiza colajele panoramice. Procesul poate dura mai multe luni si de aceea nu putem anunta inca o data exacta a lansarii", a adaugat ea.
Introdus in mai 2007, Google Street View ofera in prezent imagini a diverse orase din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, Elvetia, Cehia, Japonia, Taiwan, Australia si Noua Zeelanda. Serviciul poate fi accesat prin intermediul portalului Google Maps sau a aplicatiei Google Earth.
Potrivit datelor Google privind extinderea serviciului, pe langa Romania, vor mai fi incluse Mexic, Brazilia, Argentina, Africa de Sud, Hong Kong, Singapore, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Grecia si tarile nordice.
Google are un competitor local: Norc.ro
Norc.ro, proiect demarat la sfarsitul anului 2007 de catre firma romaneasca eXtreme Soft Group, are la baza aceleasi principii ale Google Street View si acopera in prezent o mare parte din Europa de Est - Romania, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia si Rusia.
Abia anul acesta Google a facut primii pasi spre cartografierea digitala a Romaniei, oferind utilizatorilor Google Maps posibilitatea de a crea si edita singuri harti detaliate la nivel de strada ale oraselor din Romania. De la lansarea serviciului Google Maps in 2005 si pana la jumatatea acestui an, in Romania erau marcate doar locatiile principalelor municipii si orase, precum si drumurile europene importante care traverseaza tara. Prin contrast, rivalul Yahoo! ofera de la inceputul anului trecut harti detaliate ale Romaniei.
Activitatile din Romania ale celui mai mare motor de cautare din lume sunt coordonate de la Londra de o echipa de aproximativ zece oameni, dintre care cel putin patru sunt romani. Liderul echipei este Amelia Cretu. Ea a studiat in Romania, Italia si Suedia, fiind specializata in publicitate si brand management. Anterior a lucrat pentru compania Amprenta Advertising ca executive account manager.
Operatiunile Google in Romania au fost conduse pentru o scurta perioada de timp de Radu Tudorache, fost director de reglementare in cadrul arbitrului telecom. In prezent, Tudorache lucreaza pentru Romtelecom.