"In tranzactii imobiliare, mai rau ca acum nu se poate"

Autor: Cristi Moga 02.11.2009

Consultantii imobiliari se asteapta ca in prima parte a anului viitor numarul tranzactiilor imobiliare cu proprietati de mari dimensiuni sa creasca, pe masura ce o serie de proiecte noi vor fi finalizate, fara chiriasi, iar presiunea datoriilor se va intensifica.
"In urma cu patru-cinci luni sentimentul era negativ pe piata tranzactiilor imobiliare, dar in ultimele saptamani diferenta intre ofertele cumparatorilor interesati si cererile proprietarilor a inceput sa scada, de la 250 de puncte procentuale la 100 de puncte procentuale, astfel ca posibilitatea sa avem tranzactii a crescut. In ceea ce priveste tranzactiile, nu cred ca poate fi un an mai rau ca acesta", a declarat Blake Horsley, manager al departamentului de investment si office al firmei de consultanta imobiliara Colliers.
El mentioneaza pentru acest an doar doua tranzactii semnificative - achizitia fondului Fabian de catre Dinu Patriciu si preluarea de catre sud-africanii de la NEPI a proiectului European Retail Park din Braila, astfel ca o scadere fata de nivelul din acest an ar insemna una sau nicio tranzactie.
"Avem cumparatori cu lichiditati pe care ii reprezentam, companii care nu au facut achizitii de 18 luni si trebuie sa cheltuiasca banii, deoarece au si ei o presiune din partea actionarilor, mai mica insa decat cea a unor proprietari. In prezent, pe piata locala sunt mai putin de zece fonduri active care pot realiza o tranzactie, in general britanici si greci si mai putin austrieci", a mai spus Horsley. El apreciaza ca nivelul randamentului pentru proprietati de calitate pozitionate central este de circa 9% in euro pe an, in timp ce cladirile din zone periferice, cu un acces dificil, sunt practic netranzactionabile la ora actuala, in conditiile in care niciun investitor nu este dispus sa isi asume in prezent riscul cumpararii unei astfel de proprietati.
"Sunt multe proprietati in curs de finalizare, fara contracte de inchiriere, unde bancile nu au pus inca presiune pe proprietari. Aici vom asista la tranzactii, mai degraba pe segmentul cladirilor de birouri din Bucuresti decat pe spatii comerciale. La birouri chiriile nu au scazut la fel de mult ca la retail, spre exemplu, unde s-au dus de la 30 euro/mp la 20 euro/mp si nu stii daca nu vor continua sa scada", spune Horsley.
Blake Horsley este un neo-zeelandez de 25 de ani, cel mai tanar manager din Europa al Colliers International, recrutat in Bucuresti de circa un an si jumatate, in cadrul departamentului de investment al companiei de consultanta imobiliara.
Colliers este liderul pietei de consultanta imobiliara in functie de veniturile incasate, cu afaceri de 17,6 mil. euro in 2008, in scadere cu 17% fata de anul precedent.