Toate spitalele sunt in carantina. Vaccinarea incepe in 3 saptamani

Autor: Adriana Rosoga 02.11.2009

Ministerul Sanatatii va incepe campania de vaccinare impotriva gripei AH1N1 la sfarsitul acestei luni, intr-o prima etapa fiind disponibile 1,3 milioane de doze de vaccin Antigrip realizat de Institutul Cantacuzino.
Pana in primul trimestru al anului viitor vor fi gata circa 5 milioane de doze de vaccin. Anterior, reprezentantii ministerului au declarat ca vor produce 5 milioane de doze pana la sfarsitul acestui an, urmand ca anul viitor sa produca inca un milion de doze lunar.
"Cel mai probabil, pe 26-27 noiembrie vom incepe vaccinarea impotriva gripei AH1N1 cu vaccin realizat in tara. Am primit oferte pentru cele peste un milion de vaccinuri pe care intentionam sa le achizitionam din strainatate insa toate aveau ca termen de livrare 2010", a explicat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Ministerul a trimis cereri catre patru producatori, Novartis, GlaxoSmithKline (GSK), Sanofi Pasteur si Baxter.
Ministerul a luat decizia ca de luni, 2 noiembrie toate unitatile spitalicesti sa intre in carantina, ceea ce inseamna o limitare a vizitelor la bolnavi.
Primele 1,3 milioane de doze de vaccin vor fi utilizate pentru personalul medico-sanitar si pentru elevii si studentii din cele doua mari focare: Iasi si Bucuresti, precum si pentru personalul angajat in cadrul politiei de frontiera de la granita cu Ucraina si locuitorii satelor din zona. In Ucraina
s-au inregistrat doar saptamana trecuta 22 de decese cauzate de virusul gripal.
Peste 50.000 de doze de vaccin vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timisoara, Targu-Mures, Constanta si Brasov. "Antigrip nu va putea fi cumparat din farmacii, va fi disponibil doar in cadrul campaniilor initiate de minister", mai spune secretarul de stat.
Numarul imbolnavirilor de gripa AH1N1 inregistrati pe teritoriul Romaniei este de 555, dintre care 174 de bolnavi sunt in acest moment in terapie, restul fiind vindecati. "Cresterea numarului de cazuri de gripa AH1N1 este cauzata de patrunderea si raspandirea virusului pandemic in colectivitatile de copii si tineri din judetele Iasi, Dolj, Prahova si din Capitala. Ca urmare a acestei situatii, in aceasta saptamana s-a luat decizia suspendarii cursurilor in doua scoli din Bucuresti, precum si in cate o scoala din Dolj, Iasi si Suceava. In plus, au mai fost suspendate cursurile in trei clase din trei scoli diferite din Iasi si ale unei clase dintr-o scoala din Bacau. Scolile se vor inchide in conditiile in care exista minimum trei cazuri in clase diferite", spune Streinu.
Din bugetul ministerului au fost repartizate circa 27 mil. lei (6,2 mil. euro) catre spitalele si directiile de sanatate publica din zonele afectate pentru achizitionarea de materiale de protectie (masti), dezinfectanti, benzina pentru transportul probelor.