Politicienii nu se inteleg, iar gigantii energetici ar putea pica

Autor: Roxana Petrescu 02.11.2009

Proiectul de reorganizare a sistemului energetic, care presupune infiintarea a doua companii energetice mari prin regruparea majoritatii unitatilor de productie a energiei, ar putea pica in contextul in care PSD si PNL sustin ideea infiintarii unui singur "campion national".
Infiintarea celor doua companii nationale de energie este un proiect al fostei coalitii de guvernare PD-L-PSD care modifica proiectul de reorganizare a segmentului energetic propus de PNL in urma cu circa doi ani, liberalii dorindu-si o singura companie energetica.
Specialistii spun ca acest lucru nu-i ia prin surprindere. "Daca s-a rupt caruta din Guvern, era de asteptat", spune Dan Gheorghiu, presedintele Institutului de Studii si Proiectari Energetice.
"Avem nevoie de un camion romanesc. Cum facem acest lucru, mai vedem", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Reprezentantii PSD spun ca nu mai sustin proiectul demarat impreuna cu PD-L, pentru ca nu s-au gasit raspunsuri privind solutionarea problemei datoriilor in cazul unor companii care urmau sa intre in cele doua societati energetice.
"Cred ca este necesara infiintarea unui holding cu o legislatie adecvata", sustine Varujan Vosganian, membru al PNL, fost ministru al economiei si finantelor.
PSD nu a fost de acord nici cu ideea infiintarii unei singure companii integrate energetice, atunci cand aceasta a fost lansata de Vosganian.
"PNL dorea sa adune doar energiile ieftine, pe cand noi vrem gruparea tuturor producatorilor, inclusiv a Electrica, fara partea de gaze. Se va reface fostul CONEL", au precizat reprezentantii PSD.