Murad a concediat jumatate din angajatii hotelului de patru stele Phoenicia din Capitala

Autor: Mirabela Tiron 02.11.2009

Omul de afaceri de origine libaneza Mohammad Murad, presedintele grupului de firme Perla Majestic, a renuntat la aproape jumatate din oamenii care lucrau in hotelul de patru stele Phoenicia din Capitala, pe fondul scaderii cifrei de afaceri cu 40% in primele noua luni din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut.



"Daca la hotelul Phoenicia Grand Plaza erau 220 de persoane anul trecut, acum lucreaza doar 120 de oameni. Gradul mediu de ocupare al hotelului in primele noua luni anul acesta a fost de 40%. In luna octombrie acest indicator a crescut la 60%", a spus Murad.
Mohammad Murad, 46 de ani, controleaza aproape 1.000 de camere in mai multe hoteluri de pe litoral si 348 de camere la hotelul Phoenicia Grand Plaza.
Omul de afaceri nu a precizat la cat s-au ridicat incasarile hotelului din Capitala anul acesta sau anul trecut. Datele financiare aferente anului trecut nu au fost publicate pe site-ul Ministerului de Finante, insa situatia din 2007 arata o cifra de afaceri de 10,1 mil. euro si un profit net de 1,3 mil. euro. Murad a precizat ca si in hotelurile de pe litoral s-au facut disponibilizari, insa nu a oferit date exacte legate de numarul angajatilor concediati.

Disponibilizari in industria ospitalitatii
Omul de afaceri libanez nu este singurul proprietar de hoteluri care a apelat la disponibilizari anul acesta. Si George Copos, care controleaza 1.000 de camere in mai multe hoteluri pe litoral, la munte si in Capitala, a renuntat la aproape 200 de oameni din octombrie anul trecut pana in prezent. De asemenea, Copos a aplicat si o strategie de mutare a personalului, prin care angajatii de la mare lucreaza iarna in hotelurile de la munte si invers.
"Nu dispunem de cash-flow in prezent. Am fost afectati de criza economica pentru ca in primul rand noi nu suntem invatati cu crizele, iar in al doilea rand pentru ca trebuie sa ne sprijinim singuri ca oameni de afaceri, nu mai avem suportul bancilor sau pe cel al statului", a spus Murad.
Scaderea traficului turistic si a celui de business a afectat afacerile hotelierilor din toata tara. Cei mai expusi au fost insa hotelierii din Capitala, care au inregistrat grade de ocupare in scadere cu 23% in primul semestru anul acesta fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit firmei de consultanta CBRE Eurisko (CBRE). De asemenea, tariful mediu pe camera s-a redus cu 22%, arata aceeasi sursa.

Sta mai bine pe litoral
Daca la hotelul Phoenicia din Bucuresti incasarile au scazut cu aproape 40%, la unitatile de pe litoral s-au redus cu doar 12%, gradul de ocupare mediu in sezonul de vara fiind de 70%, dupa cum apreciaza Mohammad Murad.
Omul de afaceri controleaza pe litoral hotelurile Majestic din Mamaia, Olimp si Jupiter, hotelul Perla din Mamaia (3 stele) si Forum Costinesti (2 stele).
Omul de afaceri de origine libaneza a venit in Romania la varsta de 19 ani pentru a studia medicina. Dupa ce si-a finalizat studiile in 1988, s-a angajat in cadrul Spitalului Colentina. El nu a practicat insa meseria de medic pentru o perioada indelungata, deoarece in scurt timp a intrat in lumea afacerilor, urmand traditia familiei. Dupa mai bine de 20 de ani de cand face afaceri in Romania, Murad sustine ca in perioade de criza este bine sa reduci un pic cheltuielile, sa fii mai atent la costuri, la cash-flow si sa te gospodaresti mai bine.
Murad mai controleaza pe langa grupul Perla Majestic si lantul de restaurante Spring Time, dar si producatorul de pateuri Mandy.

Cati bani face din turism Phoenicia Hotels

*) Nu sunt disponibile rezultatele financiare pe 2008.

Perla Majestic

Sursa: Ministerul Finantelor

7 mil. euro, intr-un hotel de patru stele in Capitala
Desi hotelurile lui Murad au afaceri in scadere, omul de afaceri va deschide pana la sfarsitul acestui an un hotel de patru stele in Capitala, Phoenicia Express, cu 200 de camere, dupa o investitie care s-a ridicat la 7 milioane de euro. Mai mult, el planuieste ca in iunie anul viitor sa deschida o unitate de cinci stele, Coral Beach, in Mamaia Nord.
"Acesta va fi primul hotel de cinci stele de pe litoral pe care il voi detine. Hotelul, a carui constructie a inceput in urma cu trei ani, va avea o capacitate de 1.200 de locuri in mai multe apartamente, in urma unei investitii de 15 mil. euro." Intrebat de ce deschide o unitate cu 1.200 de locuri, avand in vedere conditiile actuale din piata, omul de afaceri a spus ca aceasta investitie poate reprezenta o oportunitate, dat fiind faptul ca nu sunt foarte multe camere clasificate la cinci stele pe litoral.