LICITATII DE TOP / Cele trei... nuduri

Autor: Remus Andrei Ion 03.11.2009

Tonitza are si el trei gratii. Cele trei gratii au marcat, fiecare in parte, piata de arta in momentul in care au fost scoase la vanzare. Sunt trei nuduri, tablouri pictate in diverse epoci si care s-au vandut la licitatiile de arta in ultimii... 6 ani.



Nudurile au fost mereu un subiect sensibil pentru lumea artei: artistii au simtit ca este o tema care ii sensibilizeaza pe colectionari, negustorii au constatat mereu ca este cel mai bine vandut subiect, iar colectionarii s-au mandrit de fiecare data cu nudurile expuse in casele lor. Cea mai scumpa pictura vanduta pe piata oficiala din Romania este tot un nud, "Aise" a lui Ressu. Iar acest tablou a provocat polemici care au dus pana la suspiciuni de aranjare a tranzactiei si acuzatii de fals. Aceasta este partea severa, cruda a pietei de arta. Partea sensibila, contemplativa, nu depinde direct de preturi... Povestea unui tablou, mai ales a unei capodopere, preia ceva din viata colectionarilor, a negustorilor, a caselor sau muzeelor unde a poposit. Povestea unui tablou se dezvolta permanent, spre bucuria admiratorilor de arta.
Lucrarile lui Tonitza au ajuns de cateva ori in fruntea topului vanzarilor. Anul trecut a fost cel mai bine vandut artist, cu incasari de aproape 425.000 de euro si 13 lucrari adjudecate, din 24. Ii urmeaza Petrascu: 16 piese cumparate cu aproape 265.000 de euro (conf. tudorArt). In anul 2007, Tonitza a fost pe locul doi la incasari, iar in 2006, pe patru. Tonitza este si primul artist care a trecut in topuri peste Nicolae Grigorescu. De doua ori a fost pe primul loc in clasamentul tuturor vanzarilor. La capitolul nuduri, Tonitza are 8 picturi si 18 desene vandute. Prima vanzare-eveniment a unui nud Tonitza a avut loc in septembrie 2004. La Casa Alis, "Nud vazut din spate" (ulei pe carton) a fost adjudecat cu aproape 52.000 de euro. O postura interesanta a modelului, un decupaj avangardist pentru imaginea finala, plus absenta de pe piata a unui nud marca Tonitza (din mai 1999!) au impus tabloul. La acea data, tabloul a ajuns pe locul 3 in clasamentul vanzarilor, dupa doua picturi ale lui Grigorescu, printre care si "Fata culcata in iarba", o lucrare al carei pret parea de netrecut. "Nud vazut din spate" a fost a fost concurat peste trei ani si jumatate tot de "Nud vazut din spate". O alta compozitie insa, un alt personaj, tot ulei pe carton, dar de dimensiuni mai mici decat prima lucrare. De acesta data, "Nudul" lui Tonitza s-a licitat pana la 70,422 euro, pe 13 aprilie 2008.
Doua gratii deja. A treia, un alt Nud, s-a vandut la licitatia de toamna a casei Artmark: "Nud cu spatele (Abibe)", ulei pe placaj, estimat la 40.000-60.000 de euro. Aceasta estimare nu prevestea nimic special, se apropia de sumele cu care s-au adjuedcat precedentele Nuduri Tonitza si era facuta de cea mai puternica dintre casele de licitatii, acolo unde Tonitza a atins recordul de piata ("Fata in roz" adjudecata cu 120.000 de euro) si unde exista si povestea a doua desene reprezentand nuduri care s-au vandut cu... pudoare, in urma unei licitatii cu circuit inchis. Atunci, s-a cumparat primul desen, dar la cel de-al doilea nu a ridicat nimeni oferta. Primul nud transmitea o urma de pudoare, modelul a stat cu spatele si abia arunca o privire prin intoarcerea capului. Ca intr-o serie de cadre fotografiate in rafala, al doilea nud arata modelul din fata, cu un umar sprijinit de perete, cu o urma de sfiala in privire, cu o anume stare de asteptare... Peste cateva zile, colectionarul revine, cumpara si al doilea desen si face o marturisire: nu a licitat din pudoare. Acum, poate ca merita pastrat secretul, dar daca Tonitza a dezvaluit misterul modelului sau, povestea merita sa fie dusa mai departe...
Langa aceasta mica indiscretie apare si o mostra de umor involuntar pe site-ul casei de licitatii Artmark. La prezentarea tabloului "Abibe", a nudului deci, la informatiile despre artist prima fraza este urmatoarea: "Nicolae Tonitza a ramas in pictura romaneasca cel mai reprezentativ pictor al portretelor de copii, lucrarea de fata fiind un bun exemplu in acest sens".
Dar, mai mult ca sigur, nu aceasta "informatie" a influentat vanzarea. Criza are efecte directe si pe piata de arta! La licitatii, arareori se mai liciteaza peste pretul de pornire. Au disparut astfel cele mai asteptate momente de suspans de pe piata de arta. In acest context, chiar nu este de mirare, - chiar daca este trist - ca "Nud cu spatele" s-a licitat doar la 28.000 de euro!