REVISTE / Sinapsa – cultura in abordare crestina

Autor: Ziarul de Duminica 03.11.2009

Primim la redactie revista "Sinapsa", tiparita de Editura Platytera, o revista care aduna laolalta texte ale unor oameni de cultura din diverse domenii, intr-o abordare de orientare crestina. (La Editura Platyra si-a publicat eseurile si interviurile Dan Puric). Revista este format mare, dar nu ofera, din pacate, informatii despre editori si nici despre programul editorial sau despre colaboratori. In schimb, continutul bogat merita atentie, drept care il vom prezenta in detaliu.



Numarul III al revistei, pentru anul 2008, incepe cu un articol al Parintelui Staniloae: "Se deslaveste iarasi slava Ortodoxiei", aparut in "Telegraful Roman", in anul 1933, introducandu-ne in atmosfera efervescenta a perioadei constituirii Forumului Ortodox Roman. "Coloratura sufletului romanesc, vraja divina a ortodoxiei romanesti, inca nu e (…) precipitata in concepte si inchegata in sistem. Dar o intuim cei ce o traim si am trait-o la vatra parintilor din sat, si cei mai buni dintre noi o canta in imaginile poezie", remarca Parintele Dumitru.
"Nu vreau sa respir ideologii", spune Dan Puric in articolul cu acelasi nume. "Faptul ca societatea occidentala a pus o metoda, asta e un lucru foarte bun. Faptul ca aceasta metoda se exacerbeaza este foarte rau", observa el, amintind ca poporul roman "are vocatia echilibrului".
Parintele Razvan Ionescu de la Paris ne vorbeste in continuare despre "Paradigma ecumenica a Ortodoxiei: Cincizecimea".
Urmeaza un dialog cu Parintele Neofit Linte, consemnat de Florin Caragiu la Schitul "Piatra Scrisa" in ianuarie 2003, in care sunt oferite "repere de mistica iconica", spre o intelegere antropologica conectata la traditie si valorificand conexiuni semnificative cu abordari filosofice si stiintifice recente.
Despre "O Romanie personalist-conservatoare" ne vorbeste Ovidiu Hurduzeu. "Traiesc confortabil, deci exist!", "Intelectualul confortabil", "Filistinismul competentei", "De la omul de cultura la intelectualul de elita", "Actorul sau intoarcerea la viata", sunt titlurile subcapitolelor.
In continuare, "Copacul painii", o poezie de Lidia Staniloae, fiica parintelui Staniloaie.
"Evolutionism. Creationism stiintific. Antievolutionism" e titlul urmatorului articol, semnat de biologii Oana si Alexandru Iftime.
Marie-Jeanne Badescu, de la Galleria 28, ofera in "De vorba cu Constantin Flondor" o interesanta privire despre "spatiul mirarii si al bucuriei", "despre transparenta", "curba lui Gauss"...
Filosoful Alexandru Valentin Craciun semneaza o recenzie la volumul "Antropologia iconica", al lui Florin Caragiu (Sophia, 2008). Autorul prezinta reperele iconice ale lucrarii amintite in sase registre: ontologic, antropologic, gnoseologic, ecleziologic, iconologic si istoric-eshatologic.
Avem prilejul in cele ce urmeaza sa descoperim "Europa vazuta de peste Ocean", un articol de George Weigel tradus de Gheorghe Fedorovici.
Mentionam in continuare: "Ritualul si Ceremonia", o prezentare de filosoful Gheorghe Ceausu (Profesor, UNATC Bucuresti) si "Cersetorul ca marginal al centrului", de Ciprian Voicila (filosof, Muzeul Taranului Roman).
Renumitul ganditor Herman T. Engelhardt Jr. vorbeste despre "Esecul ecumenismului: ce inseamna sa iei in serios diferentele teologice", un studiu in 4 capitole: "Teologia apuseana contemporana si teologia Bisericii din primul mileniu: bioetica si confruntari culturale ale secolului XXI", Teologie, filosofie si modernitate: ruptura intre crestinismul traditional si cele post-traditionale", "Logosul si bioetica: Dumnezeul transcendent vs. Rationalitatea filosofica", "Recapitulare si concluzii: conexiunea intre teologie, bioetica si relatia inteleasa corect dintre pacat, boala si moarte". (traducerea acestui text a fost efectuata din limba germana de Florin Caragiu si Monica Lassaren)
Florin Caragiu si Mihai Caragiu (Ohio Northern University) ne vorbesc despre "problema medierii in raportul creat-necreat" si "insuficienta medierii prin scheme Inteligibile". Suntem introdusi in campul foarte dezbatut in actualitate al teoriilor de unificare din fizica contemporana. Autorii articolului se apleaca in special asupra contributiilor lui Michal Heller, laureatul Premiului Templeton pe 2008 (modele de geometrie necomutativa in cosmologie), subliniind anumite implicatii teologice. Este de asemeni mentionat demersul recuperator al lui Alexei Nesteruk relativ la ideile lui Hawking, intelegere pe care autorii articolului o extind si la ideile lui Heller. In final sunt confruntate "logica structurilor si mistica chipurilor".
Urmeaza "Don Quijote", o poezie de Lidia Staniloae.
In continuare, amanunte interesante despre "Intelectualul penal", in fapt Cuvantul introductiv al Dorei Mezdrea la lucrarea "Nae Ionescu si discipolii sai in arhiva Securitatii, Vol. I: Nae Ionescu".
Parintele Dan Popovici semneaza "Mana lui Dumnezeu", un minitratat despre lasarea sau incredintarea de sine in voia lui Dumnezeu.
Detalii interesante cu privire la aspecte ale constitutiei nationale si europene ne ofera Madalina Nica.
Urmeaza a doua parte din studiul asupra Jurnalului inedit al lui Beethoven intreprins de Carmen Caragiu-Lasswell, cu bogate extrase traduse in premiera din cugetarile marelui muzician german. Eseul este dezvoltat pe marginea insemnarilor spirituale ale lui Beethoven. Textele citate au fost preluate prin mijlocirea lui Manolo Laswell si traduse de Camen Caragiu Laswell din: "Beethoven. Schriften zur Aesthetik und Theologie. Einleitende Betrachtungen uber eine kunstliche Ergrundung der Weltgesetze. Zu der Konsequenzen einer Christlichen Eschatologie", Verlag E. Skinner in Gesamtausgabe 27, 1998.
Masterandul in stiinte juridice Marius Dumitru ne vorbeste despre "Ordine/ Ordini. Vechi/ Noi": "Ordine juridica. Ordini juridice", "Ordinea corpului. Ordinea reprezentarii. Ordinea trupului", "Ordinea Cosmopolita".
In final este reprodus integral materialul: "Mos-Pustnicul din Carpati. Foaie de practica isihasta", nr. 1, Iulie 1998, Colectia Isihasm, semnat de Parintele Ghelasie Gheorghe de la Sfanta Manastire Frasinei. Intre temele abordate: "Mosul, rememorarea originilor", "Chipul de icoana", Practica Isihasta. Chipul iconic de fiu", "Specificul iconic carpatin", "Glasurile tainice cosmice", "Origini", "Avva si ucenicul", "Medicina isihasta".
Pe ultima pagina este reprodus un desen-autoportret al lui Mihai Sarbulescu.