PROIECTE / Dramaturgie 100% romaneasca

Autor: Ziarul de Duminica 03.11.2009

Bucuresti, 27 Octombrie 2009. Raiffeisen Art Proiect impreuna cu Teatrul Act anunta punerea in scena a trei piese semnate de actorul, scenaristul si dramaturgul Mimi Branescu.
"Toate textele mele de teatru sunt incercari, mai mult sau mai putin reusite. Sunt exercitii destinate in primul rand actorilor. Nu contin mesaje profunde si nici nu-si propun sa dezbata teme mari, universale. Din neputinta. Sunt inspirate din realitatea imediata si povestite sincer, cu onestitate", asa isi caracterizeaza dramaturgul Mimi Branescu piesele de teatru.



Raiffeisen Art Proiect este o initiativa Raiffeisen Bank care isi propune sustinerea, promovarea si dezvoltarea unor proiecte de valoare ale culturii romanesti, din diferite zone de expresie. Raiffeisen Bank a pornit de la convingerea ca implicarea in viata comunitatii este o datorie de onoare.
"Astazi este un moment deosebit pentru noi pentru ca lansam un proiect de teatru deosebit - dramaturgie romaneasca pusa in scena de regizori romani valorosi si jucate de tineri.
Am avut placerea sa vizionez aceste piese si mi-au placut. Sunt piese relaxante, revigorante, inspirate din viata. Nu lipseste umorul, un aspect extrem de important pentru cultura si civilizatia romaneasca.
Am convingerea ca acest proiect va avea impact deosebit si va fi unul de durata avand in vedere evolutia Teatrului Act in cei 10 ani de existenta, a declarat Steven van Groningen, Presedinte si CEO Raiffeisen Bank.
Proiectul a fost lansat in 05 aprilie 2009, cand a avut loc premiera piesei "Flori, filme, fete sau baieti", in regia lui Vlad Massaci, prima dintre cele trei.
"Flori, fete, filme sau baieti" e o piesa despre atatia dintre noi care confunda febra sexuala cu iubirea. E o privire ironica asupra adolescentei perpetue in care traieste omul de azi, care isi impinge varsta maturizarii undeva spre pensie. O abordare comica a cliseizarii existentei noastre de zi cu zi", a declarat Vlad Massaci despre piesa lui Mimi Branescu.
A urmat premiera piesei "Dumnezeul de a doua zi", in regia lui Claudiu Goga, in 08 septembrie 2009.
"Dumnezeul de a doua zi" trebuie citita ca o poveste despre parinti si copii. Sau, mai exact, ca o poveste despre parinti, copii si Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi... cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile", a declarat regizorul Claudiu Goga despre piesa lui Mimi Branescu.
In 21 octombrie 2009, a avut loc premiera piesei "Acasa la Tata", in regia lui Alexandru Dabija. "Foarte buna piesa. Aceeasi scriitura solida, grea, acelasi dialog impecabil. Deja o marca", a declarat Alexandru Dabija.
In zilele urmatoare, suntem invitati la Teatrul Act sa sa ne bucuram, impreuna cu realizatorii, de acest proiect.
Miercuri, 28 octombrie 2009, ora 19:00 - Acasa la Tata
Joi, 29 octombrie, ora 19:00 - Dumnezeul de a doua zi
Vineri, 30 octombrie, ora 19:00 - Flori, filme, fete sau baieti

* * * * *

In 2003, seria Raiffeisen Art Proiect a debutat cu un spectacol inedit, de tip one-man show, sustinut, in premiera in Romania, de actorul Dan Puric. In 2005, Raiffeisen Art Proiect a propus publicului o adevarata sarbatoare a artelor: literatura si pictura: o lucrare enciclopedica de istorie literara, semnata Alex Stefanescu - Istoria literaturii contemporane, 1941-2000 - si un album-monografie dedicat pictorului Dan Hatmanu. In 2006, Raiffeisen Art Proiect a ales sa promoveze un proiect complex, o alchimie de muzica si poezie: "Inside Stories - Jazz Poems", care ii are ca protagonisti pe compozitorul si pianistul Johnny Raducanu si pe interpreta de jazz Teodora Enache. Anul 2007 a fost anul dansului; in cadrul Raiffeisen Art Proiect a fost prezentat in premiera in Romania, spectacolul de dans contemporan"OuiBaDa", al coregrafului Gigi Caciuleanu. In 2008, a avut loc expozitia itineranta "Emil Ciocoiu - Pictor printre stele" in Bucuresti, Cluj Napoca si Craiova.