COLECTII / Malul albastru – o colectie eveniment

Autor: Stelian Turlea 03.11.2009

Eveniment rarisim luna trecuta: Editura ART a lansat o noua colectie, de asta data de poezie. Se cheama "Malul albastru". Coordonator - Laura Albulescu, care spune: "Colectia a aparut dintr-o dubla motivatie: o data, pentru ca orice editura serioasa, care se respecta, trebuie sa aiba o colectie de poezie. In al doilea rand, pentru a contrazice parerea generala ca poezia nu mai are astazi public. De multe ori, e o scuza circulara la care apeleaza editorii pentru a-si justifica indoiala. Poezia nu este, intr-adevar, o afacere <<profitabila>>, dar are un public captiv, care trebuie respectat. Diferenta specifica fata de alte colectii de poezie din Romania este ca titurile sau autorii care vor aparea aici nu fac parte neaparat din mainstream. Sa luam, de pilda, cazul lui B. Brecht: vom publica un volum de "Poezii erotice", o ipostaza mai putin cunoscuta a autorului. In sfarsit, toate traducerile vor fi semnate de catre poeti."
Numele colectiei vine - continuand traditia marca "ART" de a avea colectii care poarta numele unor opere - de la o lucrare a lui Gellu Naum.
Au aparut - si au fost lansate cu spectacol - primele doua volume.
Iulian Tanase - "Adora. poemele celorlalte intamplari". Autorul este redactor la Academia Catavencu si realizator de programe la Radio Guerilla. A publicat mai multe volume, singur sau in colaborare. "Cand se face liniste in camera unde/te astept de cand ma stiu/ aud vulturul cum se tanguie intr-un sertar/ pe care nu-l deschid niciodata/ e vulturul meu din copilarie/ am supt acelasi lapte la aceleasi mame/ avem aceiasi ochi si aceeasi voce/ amandoi visam in culori inexistente/ cosmarurile le impartim frateste pe din doua/ amandoi te iubim de cand ne stim/ doar ca el s-a incuiat pe dinauntru/ in sertarul asta nenorocit sta acolo de cand ma stiu/ nu l-am vaut niciodata// Dar sertarul are pene de vultur/ si amandoi te iubim de cand ne stim."
Sebastian Reichmann, Dan Stanciu - Dimensiunea "Umbrella". O carte scrisa la doua maini pentru toti cei care adora dimensiunea ludica a avangardei.Textele cuprinse in volum sunt jocuri din familia bine-cunoscutului "cadavre exquis", in care doi sau mai multi participanti compun un text scriind unul dupa altul, insa fiecare, dupa ce a scris, indoaie hartia, astfel incat urmatorul sa nu stie ce a scris cel dinainte, miza (si frumusetea jocului) constand in intalnirile fortuite dintre cuvinte sau fraze. Rezultatul este usor straniu. Cei doi autori (primul stabilit demult in Franta) au mai publicat, separat, nenumarate volume de versuri. (Sebastian Reichmann, nascut in 1947, la Galati, a debutat in 1966 in suplimentul "Povestea vorbei" a revistei Ramuri; prima carte, "Geraldina" i-a aparut in 1969. Urmatoarea i-a fost retrasa din librarii, iar autorul emigreaza si se stabileste in Franta, unde debuteaza in 1977. A publicat cinci carti in Franta, iar dupa 1989 reincepe sa publice si in Romania.)
In colectia "Malul albastru" vor mai aparea: Stephane Mallarme, "Album de versuri"; Bertolt Brecht, "Poezii erotice"; M. Blecher,"Corp transparent"; Henri Michaux, "In Tara Magiei"; Rene Char, "Filele lui Hypnos si alte poeme".