Cum s-a trezit dezvoltatorul Orhideea Gardens ca are 100 de apartamente pe care credea ca le-a vandut

Autor: Cristi Moga 03.11.2009

Semnarea unui antecontract pentru un apartament nu mai reprezinta o garantie ca locuinta va fi cumparata, chiar in conditiile in care cumparatorii pierd in multe cazuri cel putin 30% din avans.



"In 2008 nu mai aveam apartamente la vanzare. Mai aveam penthouse-urile si vreo 6-7 apartamente pe care le tineam pentru prieteni. Apoi a venit criza si investitorii
s-au retras. Nu erau investitori declarati; aveam un spaniol cu sapte apartamente, unul cu cinci, un roman cu 12 apartamente. N-au mai vrut", spune Daniel Piturlea, care detine firma de constructii Concelex si ansamblul rezidential Orhideea Gardens din Bucuresti, format din 400 de apartamente.
Proiectul a fost finalizat in luna decembrie a anului trecut, cu o intarziere de trei luni fata de termenul initial, iar cumparatorii au inceput sa se mute in primele luni ale acestui an. Dar ca urmare a debutului crizei pe piata locala, numarul acestora a scazut puternic, astfel ca in prezent sunt vandute doar circa 220 de apartamente. Alti cincizeci de cumparatori sunt inca agatati in proiect, in sensul ca nu au venit sa semneze contractele de vanzare-cumparare si nici nu si-au recuperat inca 70% din avans, acest lucru fiind posibil doar dupa vanzarea apartamentului catre alt cumparator.
"Regret ca nu l-am terminat cu cateva luni mai devreme. Daca am fi terminat proiectul la timp, in septembrie 2008, cred ca i-am fi prins pe cel putin jumatate din cei care s-au retras. Daca il terminam in mai anul trecut, cu siguranta nu s-ar mai fi retras nimeni", a mai spus dezvoltatorul Orhideea Gardens.

Apartamente mari, care se vand greu
El spune ca proiectul a fost intarziat din cauza bransamentelor la utilitati si a lipsei fortei de munca in 2007 si la inceputul anului 2008, cand costurile cu muncitorii s-au dublat.
Piturlea controleaza firma de constructii Concelex, cu afaceri de aproape 35 de milioane de euro in 2008 si a inceput dezvoltarea proiectului Orhideea Gardens in 2005, cumparand teren de la proprietarii unei fabrici de paine de pe Calea Plevnei.
Ca urmare a studiilor facute la vremea respectiva, Piturlea a construit apartamente spatioase, care insa se vand mult mai greu in aceasta perioada. Astfel, cel mai mic apartament disponibil, cu doua camere, are o suprafata de 124 de metri patrati construiti si costa acum 145.000 de euro fara TVA, respectiv un pret mediu de 1.190 de euro/mpc, dupa ce in primavara anului 2008 pretul depasea 2.000 de euro/mpc.
"Apartamentele sunt ceva mai scumpe din cauza suprafetelor, dar pot spune ca apartamentele mari sunt cele mai cautate. Printre cumparatorii nostri se numara cativa oameni de afaceri, dar cei mai multi sunt truditori din multinationale, care castiga cateva mii de euro lunar si prefera sa stea intr-o zona mai centrala pentru a castiga timp", spune Piturlea.
Investitia in acest proiect s-a ridicat la peste 65 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata in proportie de 70% de catre banca austriaca Creditanstalt, actionar UniCredit Tiriac.

A prelungit termenul de rambursare a creditului
"Creditul trebuia returnat in iulie acest an, dar termenul de rambursare a fost prelungit. Am achitat pana in prezent circa 55% din credit. Nu suntem cu apa la gat. O simtim undeva la nivelul gleznelor. Cred ca in ritmul actual, in urmatoarele cinci-sase luni o sa vindem apartamentele pe care le mai avem disponibile", spune omul de afaceri, care intentioneaza ca unul dintre cele cinci blocuri cu 80 de apartamente sa il opereze in regim de aparthotel.
Piturlea spune ca reducerile de pret operate in ultima perioada l-au adus aproape de costul de constructie, astfel ca de acum inainte considera profit "daca scot banii pe care i-am bagat". Omul de afaceri spune ca mai detine si alte terenuri, printre care unul in Saftica, de 25 de hectare, cu deschidere la lac de 1.000 de metri, pe care intentioneaza sa dezvolte un proiect cu case pasive, care este in stand-by la ora actuala.
Piturlea este un intreprinzator de 47 de ani din Turnu-Severin, iar firma de constructii Comcelex pe care o controleaza a realizat de-a lungul celor 16 ani de existenta lucrari pentru reteaua de supermarketuri Billa, Elvila, blocuri, restaurante, moteluri sau locuinte.

Orhideea Gardens