Criza financiara nu doar doboara giganti bancari, ci ii si creeaza

Autor: Cristina Rosca 03.11.2009

In sistemul financiar exista jucatori care au invins intemperiile crizei si au reusit prin achizitii, tranzactii si alte operatiuni sa se ridice deasupra competitorilor lor.



Dintre noii "feti frumosi" ai sistemului financiar, care au crescut intr-un an cati alte banci in sapte, se numara BNP Paribas in Franta, JPMorgan Chase in Statele Unite si Banco Santander in Spania. BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a reusit in timpul crizei financiare sa se departeze de principala sa rivala, Societe Generale. Volumul activelor si depozitelor bancii s-a dublat in aceasta perioada.
La fel ca si BNP Paribas, si JPMorgan si Santander au reusit sa profite de slabiciunile competitorilor lor pentru a face achizitii.

BNP Paribas a devenit cea mai mare din zona euro
Banca cu sediul la Paris a devenit cea mai mare din zona euro dupa valoarea depozitelor, cu un total de 10,4 mld. euro, dupa ce a cumparat unitatile Fortis in acest an.
"Acordul cu Fortis este extrem de atractiv pentru BNP", a spus Jaap Meijer, un analist al companiei Evolution Securities, care coteaza actiunile BNP Paribas cu "cumpara", iar pe cele ale Societe Generale cu "vinde". Societe Generale a anuntat pierderi record din tranzactii in ianuarie 2008 si a realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 8 mld. euro, potrivit rapoartelor companiei.
BNP Paribas este asteptata sa raporteze in trimestrul trei un profit de 1,26 mld. euro, potrivit estimarilor analistilor, de peste trei ori mai mult decat Societe Generale care va anunta un profit de 399 mil. euro, sunt de parere specialistii.
Actiunile BNP Paribas au urcat cu 81% in acest an la bursa de la Paris, in timp ce cele ale SocGen au avansat doar cu 34%. Valoarea de piata a BNP Paribas, evaluata la 62,9 mld. euro, este cu 87% mai mare decat cea a Societe Generale. Inainte de izbucnirea crizei in mai 2007, diferenta era de doar 12%.

Pentru Santander achizitiile au fost cheia succesului
Si Banco Santander a iesit din criza mai puternica decat multe dintre rivalele sale, lasandu-le pe acestea sa se intrebe cum a putut banca intr-o perioada atat de dificila pentru tara sa mama sa se transforme intr-un jucator de talie mondiala.
In mai putin de un an, pretul actiunilor Santander s-a dublat, iar compania a organizat cea mai prolifica oferta publica initiala, obtinand 7 mld. dolari din listarea filialei din Brazilia. Aceasta singura valoreaza mai mult de 30 mld. euro, aproximativ cat Deutsche Bank, Societe Generale sau Citigroup.
Nimeni nu se astepta ca micuta banca infiintata in orasul din nordul Spaniei, Santander, in 1857 sa creasca atat de mult incat sa devina o institutie cu 90 de milioane de clienti si 170.000 de angajati, una dintre cele mai mari banci si mai agresive din punct de vedere al achizitiilor de la inceputul secolului al 21-lea. In trimestrul trei banca spaniola a anuntat un profit de 2,2 mld. euro, in usoara crestere fata de trimestrul precedent.
Este evident ca achizitiile pe care banca le-a facut in strainatate au ajutat in momentul in care a izbucnit criza. Aproximativ o cincime din profitul obtinut de Santander provine din operatiunile pe care banca le detine intr-o economie emergenta, Brazilia. O alta cincime provine de pe piata din Marea Britanie, puternic afectata de criza. Aici Santander a adaugat Alliance & Leicester si depozitele si filialele Bradford & Bingley la reteaua Abbey pe care a cumparat-o in 2004. Aceasta diversificare a operatiunilor a limitat expunerea bancii Santander la riscurile pe care economia slabita a Spaniei le presupune.
"Suntem lideri pe 10 piete, pe care noi le consideram a fi piete cheie si pe care le cunoastem bine", a spus Botin recent.
JPMorgan, una dintre cele mai mari banci din Statele Unite, posteaza rezultate financiare similare celor dinainte de criza. In trimestrul trei colosul de pe piata din Statele Unite a anuntat un profit de 3,59 mld. dolari (2,43 mld. euro), peste asteptari. In anul 2008, banca a preluat doua dintre cele ce nu de mult ii erau rivale, Washington Mutual si Bear Stearns, si si-a consolidat astfel pozitia pe piata din SUA, populata acum de doar cativa jucatori mari.
Nici Deutsche Bank nu se lasa mai prejos. Directorul financiar al celui mai mare creditor din Germania, Stefan Krause, anunta la inceputul lunii octombrie ca banca "analizeaza cateva oportunitati pentru achizitii". In conditiile in care principalii rivali, precum Commerzbank nu au voie sa faca achizitii pana in 2012, Deutsche este prima pe lista atunci cand vine vorba de cumpararea de active care pot fi oricand scoase la vanzare de catre rivalii scosi din lupta.